To τετ α τετ μεταξύ τους ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε άτυπη ενημέρωση: η Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, του έδωσε τις προτάσεις που της ζήτησε και συζήτησε μαζί του για τα πρόσωπα που μπορούν να απαρτίσουν την επιτροπή. Η ίδια η Κατσέλη δεν θα είναι επικεφαλής – δεν της το επιτρέπουν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις στην ΕΔΕΜ.
Οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές εδώ και καιρό, όπως γνωστή είναι η πρόθεση της Κουμουνδούρου να αξιοποιήσει την Κατσέλη περισσότερο στην προσπάθεια μετασχηματισμού του κόμματος. Ηδη από τον Νοέμβριο του 2019 η Λούκα Κατσέλη είχε πει πως «αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα» να συμμετάσχει σε μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων «για να συμβάλει στον διάλογο γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια», οι οποίες θα αποτυπώνονταν στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – τότε το κόμμα μιλούσε για την «Ατζέντα 2030». Στις 5 Αυγούστου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τον ρόλο της Κατσέλη στην επιτροπή που θα λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος στην επιτροπή Πισσαρίδη: «Εμείς θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα» είπε. «Εχω ήδη ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να μου φέρει μια πρόταση-σχέδιο, για να οργανώσουμε αυτόν τον πλατύ και ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της». Αυτή την πρόταση θα έθετε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα κομματικά όργανα «ώστε να στελεχώσουμε τις σχετικές ομάδες εργασίας τόσο με στελέχη του κόμματος όσο και με ευρύτερους επιστήμονες». Και μόνο αυτή η επιλογή, που έγινε με προσωπική πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας προδιέγραφε την αυξημένη ενασχόληση της Κατσέλη στο εγχείρημα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Παρότι στην Κουμουνδούρου αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή πως η ανάμειξη Κατσέλη αποτελεί «καπέλωμα» οποιουδήποτε στελέχους του κόμματος (και δη του τομεάρχη Οικονομικών, πρώην υπουργού και πιο προβεβλημένου στελέχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου), η επιλογή του προσώπου που θα συνέτασσε την (κατά Τσίπρα) «πρόταση-σχέδιο» έδειχνε τη μεταστροφή: οι τομεάρχες που έγραψαν τα προγράμματα «Μένουμε Ορθιοι» και «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» θα δούλευαν, με βάση όσα είπε ο Τσίπρας, πάνω στον σχεδιασμό Κατσέλη. Η κατεύθυνση του σχεδίου θα ήταν συγκεκριμένη, όπως πολύ συγκεκριμένες είναι οι απόψεις της πρώην υπουργού, τόσο για την οικονομία όσο και για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσιοποίηση, δε, της πρότασης Τσίπρα ήρθε λίγο προτού ξεσπάσει ο διαδικτυακός πόλεμος των προεδρικών και των «53+», με τον Παύλο Πολάκη να αποδίδει εμμέσως στον Τσακαλώτο ευθύνες για την ήττα στις εκλογές.
Η αυξημένη ενασχόληση Κατσέλη πάντως κατέληξε τελικά σε συμβουλευτικό ρόλο. Στη συνάντησή τους, σύμφωνα με όσα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρώην υπουργός «διευκρίνισε στον Αλέξη Τσίπρα» ότι οι επαγγελματικές της δεσμεύσεις δεν της επιτρέπουν να προεδρεύει – δεν θα έχει, δηλαδή, επισήμως το τιμόνι της επιτροπής. Τα νέα δεδομένα διευκολύνουν και τις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς οι μεν θα μπορούν να λένε πως ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση «ψαλιδίσματος» και οι δε πλέον αναγνωρίζουν ότι η πραγματική μάχη δεν θα δοθεί τώρα, με οποιαδήποτε αφορμή, αλλά στο συνέδριο του φθινοπώρου.
Αυτή η μάχη έρχεται, ακόμα κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ την καθυστερήσουν όσο μπορούν. Παρά την τελική κατάληξη, ο Τσίπρας δεν παρέλαβε μόνο τις προτάσεις της Κατσέλη, αλλά συζήτησε μαζί της και για τα πρόσωπα που ενδεχομένως μπορούν να τη στελεχώσουν. Η κατεύθυνση, είτε ηγείται η πρώην υπουργός είτε όχι της επιτροπής, είναι η ίδια: οι θέσεις και οι προτάσεις να απηχούν σε ένα κοινό πέρα του στενού κομματικού σωλήνα, με πιθανή αξιοποίηση στελεχών «της διεύρυνσης» – πράγμα που, εκ των πραγμάτων, αλλάζει τις κομματικές ισορροπίες.