Γιατί ο Μπραντ Πιτ, ετών 58, τα έφτιαξε με μια 27χρονη; Και γιατί η παντρεμένη 27χρονη αποφάσισε να κάνει σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερό της;
Γιατί η Τζένη Μπαλατσινού, ετών 49, αποφάσισε να κάνει παιδί σ’ αυτήν την ηλικία;
Γιατί ο Κώστας Βουτσάς, ο αείμνηστος κωμικός ηθοποιός, έκανε παιδί στα 80 του;
Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει τρεις γκέι συμβούλους; Δεν ντρέπονται να δίνουν τέτοιο παράδειγμα; Και γιατί δεν το κρύβουν;
Είναι μερικές από τις ειδήσεις που μονοπωλούν τα μέσα ενημέρωσης, γίνονται trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το κουτσομπολιό πάει σύννεφο, η λογική της κλειδαρότρυπας κυριαρχεί, ο πουριτανισμός μιας κοινωνίας δήθεν προοδευτικής, βγαίνει στον αφρό.
Κι εκεί που λες ότι η χώρα μας έχει ξεφύγει από τα προπολεμικά χρόνια.
Εκεί που λες ότι η εποχή που κυριαρχούσαν τα μυαλά των παππούδων και των γιαγιάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί, να ’σου οι συντηρητικούρες σε πρώτο πλάνο.
Νάτοι οι «κυρ Παντελήδες» που σοκάρονται από τα τέτοιες ειδήσεις. Οι ίδιοι μωρέ που δεν τους αρέσουν οι γκέι ή που βρίζουν τις «πεταχτούλες», αλλά κάθονται με τις ώρες και παρακολουθούν τηλεοπτικά σκουπίδια.
Αυτοί που αποθεώνουν το τίποτε και ανήγαγαν το Big Brother της νέας εποχής σε trend του διαδικτύου, σηκώνουν το δάκτυλο και δείχνουν τους άλλους.
«Μα καλά, τι θέλει η Τζένη Μπαλατσινού να κάνει παιδί τώρα; Είναι πράγματα αυτά, σε λίγο θα γίνει… γιαγιά». Η γυναίκα, λοιπόν, μετά τα 40 δεν έχει δικαίωμα να κάνει παιδιά. Ετσι λέει το νεοελληνικό στερεότυπο και κάθε παρεκτροπή γίνεται κουτσομπολιό.
Εχει και παραέχει δικαίωμα. Και η Μπαλατσινού και κάθε γυναίκα που μπορεί να απολαμβάνει τη μητρότητα σε κάθε ηλικία.
Κάθε γυναίκα που μπορεί να σπάει το στερεότυπο που τη θέλει να παντρεύεται 20-25 ετών, να κάνει παιδιά και στα 45-50 της να μεγαλώνει τα εγγόνια.
«Μα τα έφτιαξε η 27χρονη με τον κατά 31 έτη μεγαλύτερό της;» Ετσι αντιμετωπίζουμε μια γυναίκα που κάνει σχέση με κάποιον ο οποίος πέρασε τα 40 ή τα 50.
Φυσικά, γιατί η νέα γυναίκα δεν έχει δικαίωμα να ερωτευθεί όποιον θέλει, αλλά πρέπει να ακολουθήσει τις κοινωνικές νόρμες.
Και ο μεγαλύτερος άνδρας δεν μπορεί να κάνει σχέση με μικρότερη. «Τι την θέλει τη… μκρούλα;», αναρωτιούνται οι κοινωνικοί κριτές, κοινώς κουτσομπόληδες.
Γιατί η γυναίκα είναι ταγμένη σε ένα ρόλο. Αυτόν που προβλέπει γάμο σε μικρή ηλικία, παιδιά, εγγόνια, κι όχι άλλες… παρεκτροπές από κανόνες και «ηθικές» που έχουν φτιάξει οι παραδόσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους γονείς σε μεγάλη ηλικία, όπως ο Κώστας Βουτσάς.
Αλλά εκεί που το στερεότυπο και η προκατάληψη χτυπάει κόκκινο είναι όταν στην ιστορία μπλέκουν και γκέι.
Πολλώ δε μάλλον όταν έχουν θέσεις εξουσίας. Αντιμετωπίζονται από εφημερίδες – σκουπίδια σαν απόβλητοι.
Στοχοποιούνται, όχι για τη δουλειά τους, τη μόρφωσή τους, το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Αλλά γιατί είναι γκέι, γιατί παντρεύονται, γιατί έχουν μια «διαφορετική» ζωή από τους υπόλοιπους.
Ο πουριτανισμός γίνεται δηλητήριο – οχιάς. Δηλητηριάζει σχέσεις, ανθρώπους, πολιτικές, κόμματα.
Και την ίδια στιγμή που οι γκέιστοχοποιούνται, σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν της τηλεόρασης, μετατρέπονται σε μέσα για να ανέβει η τηλεθέαση, για να γεμίσει η κλειδαρότρυπα με τα αδηφάγα μάτια των «κανονικών».
Όχι, λοιπόν. Η κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ. Βρίσκεται έτη φωτός μπροστά, όσο κι αν προσπαθούν οι δυνάμεις της συντήρησης να την κρατούν πίσω.
Προοδεύσαμε, αλλάξαμε, ελευθερωθήκαμε από τα δεσμά του παρελθόντος.
Τα στερεότυπα πεθαίνουν όταν τα πολεμάμε όλοι χωρίς έλεος. Όταν μπορούμε να αναδεικνύουμε τη νέα εποχή. Αυτή που δεν έχει αλλάξει στα λόγια, αλλά που έχει αλλάξει στα μυαλά.
Όχι, όλων, τουλάχιστον μια μεγάλης πλειοψηφίας που δεν… σοκάρεται από ειδήσεις οι οποίες σπάνε τα ταμπού.