Η GlaxoSmithKline και η Sanofi ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιό τους που στηρίζεται στις πρωτεΐνες για πρώτη φορά και σε ανθρώπους, μετά τα υποσχόμενα αποτελέσματα των πρώτων σταδίων των ερευνών τους.
Η GSK, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμβολίων στον κόσμο, και η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Απρίλιο, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας που θα βάλει «φρένο» στην καταστροφική πανδημία.
Το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι δύο εταιρείες συνδυάζει υπάρχουσα τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Sanofi για το εμβόλιο της γρίπης που παράγει, σε συνδυασμό με ένα πρόσθετο της GSK, το οποίο μπορεί να αναμειχθεί με ένα εμβόλιο για να παράγει πιο έντονη ανοσολογική αντίδραση.
Οι εταιρείες αναφέρουν ότι η κλινική δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 440 ενήλικες τις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να εκτιμήσει την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί το εμβόλιο, ενώ ελπίζουν ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα έχουν εξαχθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020.
Στόχος το πρώτο εξάμηνο του 2021
Η τρίτη φάση των δοκιμών θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το τέλος της χρονιάς με το εμβόλιο να χορηγείται σε χιλιάδες άτομα. Αν αποδειχθεί επιτυχημένο, η GSK και η Sanofi ενδέχεται να υποβάλουν αίτηση για έγκρισή του ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Από κοινού, οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο και σκοπεύουν να την αυξήσουν αρκετά ώστε να είναι σε θέση να παράγουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εντός του 2021.
Η έναρξη της κλινικής δοκιμής ήταν «ένα σημαντικό βήμα» προς ένα πιθανό εμβόλιο που θα μπορούσε να συμβάλει στη νίκη επί του κοροναϊού, σύμφωνα με τον Τόμας Τρίομφ, τον παγκόσμιο επικεφαλής της Sanofi Pasteur. «Οι αφοσιωμένες ομάδες και οι συνεργάτες μας συνεχίζουν να εργάζονται νυχθημερόν καθώς επιδιώκουμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές Δεκεμβρίου».
Ο Ρότζερ Κόνορ, ο πρόεδρος της GSK Vaccines, δήλωσε: «Η μετάβαση στην κλινική ανάπτυξη αυτού του υποψήφιου εμβολίου είναι μια σημαντική στιγμή στην πρόοδο κατά της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Συμβαίνει στη βάση της εμπιστοσύνης που ήδη έχουν επιδείξει οι κυβερνήσεις μας».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε τον Ιούλιο να παραχωρήσει στις δύο εταιρείες 2,1 δισ. δολάρια για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης του εμβολίου, πράγμα που εξασφαλίζει στη χώρα 100 εκατομμύρια δόσεις, σε περίπτωση που αποδειχθεί αποτελεσματικό. Οι εταιρείες έχουν συμφωνήσει επίσης να προμηθεύσουν τη βρετανική κυβέρνηση με έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Πηγή: www.theguardian.com