Αδικαιολόγητη και απάνθρωπη, χαρακτηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την επιβολή καραντίνας στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοροναϊού.
«Αυτή η μαζική καραντίνα είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Πάνω από όλα, αυτού του τύπου τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού στον καταυλισμό και την προστασία της όποιας αξιοπρέπειας έχει απομείνει στους ανθρώπους που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες», επισημαίνει η οργάνωση.
«Οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να διενεργούν τεστ σε όσους ζουν στη Μόρια για την COVID-19, αλλά αυτό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με αυτό που πρέπει να γίνει», λέει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Αυτή τη στιγμή στη Μόρια ζουν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες και παιδιά που ζουν σε καθεστώς φόβου και βιώνουν για ακόμα μια φορά τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αντί να διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τον κοροναϊό στον καταυλισμό, τους εκθέτει περισσότερο», σημειώνει.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζουν, ότι είναι σημαντικό να μεταφερθούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα, προσθέτοντας πως «αν η κυβέρνηση δεν το πράξει, αυτό θα αποτελέσει σαφή παραίτηση των ελληνικών αρχών από το καθήκον φροντίδας».
Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
«Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο μια απερίσκεπτη και δυνητικά ιδιαίτερα επιζήμια και επιβλαβή καραντίνα για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Αυτή η μαζική καραντίνα είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Πάνω από όλα, αυτού του τύπου τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού στον καταυλισμό και την προστασία της όποιας αξιοπρέπειας έχει απομείνει στους ανθρώπους που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στους κατοίκους του νησιού αυξήθηκε πρόσφατα, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό κοροναϊού μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ανταπόκριση του συστήματος δημόσιας υγείας για τους αιτούντες άσυλο της Μόριας και όχι να τους φυλακίσει υπό αυτές τις συνθήκες κόλασης προκειμένου να προστατέψει το νησί από την εξάπλωση του ιού.
Η Μόρια δεν είναι ασφαλής για κανέναν, ακόμα περισσότερο όμως για τους πάνω από 200 ανθρώπους που λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θέτουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο από την COVID-19.
Εδώ και μήνες, εμείς και άλλοι φορείς ζητάμε τη μετακίνηση όλων όσων ζουν στη Μόρια, και τονίζουμε ιδιαίτερα την επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν κυρίως τα ευάλωτα άτομα σε ασφαλή καταλύματα στη Λέσβο, την ηπειρωτική χώρα ή άλλα κράτη της ΕΕ.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μια τέτοια μετακίνηση από τα νησιά – αλλά πέντε μήνες μετά αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι, και τώρα βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Μετά το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Μόρια, είναι σημαντικό να μεταφερθούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα. Αν η κυβέρνηση δεν το πράξει, αυτό θα αποτελέσει σαφή παραίτηση των ελληνικών αρχών από το καθήκον φροντίδας.
«Οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να διενεργούν τεστ σε όσους ζουν στη Μόρια για την COVID-19, αλλά αυτό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με αυτό που πρέπει να γίνει», λέει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένη, με ανίχνευση επαφών κ και τεστ, σημαντική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες όμως θα πρέπει είναι εύκολα προσβάσιμες. Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για αυτή την αναγκαστική μαζική καραντίνα και το χειρότερο είναι ότι γνωρίζουμε πως αυτά τα μέτρα θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των ασθενών μας.
«Αυτή τη στιγμή στη Μόρια ζουν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες και παιδιά που ζουν σε καθεστώς φόβου και βιώνουν για ακόμα μια φορά τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αντί να διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τον κοροναϊό στον καταυλισμό, τους εκθέτει περισσότερο».
Όποιος ασχολείται με τη δημόσια υγεία γνωρίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι η καραντίνα, ειδικά όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη έξω από τον καταυλισμό. Γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει μία επιτυχημένη παρέμβαση δημόσιας υγείας σε περίπτωση επιδημίας:
Δεν καταφεύγει σε επιβλαβή μέτρα όπως αστυνόμευση και κράτηση, αλλά αντ’ αυτού:
– Διασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση και συνεργασία της κοινότητας
– Εξασφαλίζει ότι τα βασικά μέτρα υγιεινής είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά για όλους
– Απομακρύνει και προστατεύει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους
– Διενεργεί μαζικά τεστ
– Απομονώνει και αντιμετωπίζει τα θετικά περιστατικά
– Διενεργεί ανίχνευση επαφών
– Εφαρμόζει καραντίνα μόνο σε μέρη όπου υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα και μπορεί να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση
Η αντίδραση των αρχών μέχρι στιγμής ήταν να προβεί μόνο σε ένα από τα παραπάνω μέτρα δημόσιας υγείας (σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν τα τεστ στον καταυλισμό) και σε μια περιττή επιβολή μαζικής καραντίνας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την περίθαλψη των ανθρώπων και πρέπει να
εφαρμόσει άμεσα και τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας ή να μεταφέρει τους ανθρώπους από τη Μόρια σε ασφαλέστερα μέρη αντί να βασιστεί σε μια μαζική καραντίνα που αναπόφευκτα θα προκαλέσει πρόσθετο πόνο ενώ την ίδια στιγμή δεν θα επιφέρει οφέλη για τη δημόσια υγεία».
Σε εξέλιξη τα τεστ κοροναϊού
Στο μεταξύ στη Λέσβο, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, με στόχο τη συγκέντρωση σήμερα, 1000 δειγμάτων προς εξέταση, από ισάριθμους πρόσφυγες που διαμένουν γύρω από τη σκηνή του 40χρονου Σομαλού που νόσησε προχθές από τη νόσο του κοροναϊού στον καταυλισμό της Μόριας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.
Οι δειγματοληψίες γίνονται στην υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ της Μόριας που φτιάχτηκε πρόσφατα.
650 δείγματα λήφθηκαν χθες ενώ στόχος είναι αύριο Σαββάτο να ολοκληρωθεί η λήψη των 2000 δειγμάτων που όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθούν στον καταυλισμό της Μόριας.
Σήμερα στο μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα δειγμάτων που είχαν ληφθεί την Τετάρτη από ζευγάρι Σομαλών με στενές επαφές με τον ασθενή ομοεθνή τους.