Τα μαζεύει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγες ώρες μετά τα όσα υποστήριξε περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή το μεσημέρι ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις».
»Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.
»Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας και το ΝΑΤΟ είναι ένα μέσον για να υπάρξει αποκλιμάκωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που κάνει η Γερμανία» είπε ακόμα.
⚠️ LIVE NOW ⚠️
🗣️| Press conference after the meeting of the North Atlantic Council at on the #Novichok attack on Alexey Navalny #NATO https://t.co/3TzE8F8icu
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) September 4, 2020
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Σταματήστε τις προκλήσεις και ξεκινάμε τον διάλογο
Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής το μήνυμα του ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία και για την ΑΟΖ και για τη υφαλοκρηπίδα, αρκεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τα πλοία της από την Ανατολική Μεσόγειο.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.
«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πέτσας: Ο καθένας πρέπει να κινείται με σοβαρότητα
Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. (…) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου».
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ’ αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».
Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό».
«Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία»
O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου,. ανέφεραν κυβερνητικές πηγές
Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει.