Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Νίκος Τσιφόρος, Aλφαβητάριο: «Τα παιδάκια» & Mommy & Daddy
ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν τον κορυφαίο χιουμορίστα όλων των εποχών
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ
Ανατρεπτικό χιούμορ, σάτιρα και σαρκασμός στα διαχρονικά έργα του μοναδικού συγγραφέα!
Αυτή την εβδομάδα
Ανθρωποι και Ανθρωπάκια
Ιστορίες της ελληνικής κοινωνίας με το χιούμορ του αξεπέραστου συγγραφέα.
Στο πλούσιο θεατρικό, συγγραφικό και κινηματογραφικό έργο του, ο Νίκος Τσιφόρος υπερασπίστηκε το «λούμπεν προλεταριάτο», διακωμώδησε τους νεόπλουτους της εποχής και αντιτάχθηκε στον δεσποτισμό ασκώντας ευφυέστατη κοινωνική κριτική.
Η διαχρονικότητα του έργου του Νίκου Τσιφόρου περιγράφεται εύστοχα στο βιβλίο του Νίκου Καμπάνη «Φροντιστήριο Ζωής από τον Νίκο Τσιφόρο»: «Διαχρονικός συγγραφέας ο Τσιφόρος, έγραψε με την ίδια άνεση για τα κουσούρια των «Σταυροφόρων» και για τις ανθρώπινες αδυναμίες των «Παιδιών της Πιάτσας». Βασικό του πιστεύω που βγαίνει έντονα μέσα από τα γραπτά του, είναι ότι οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι στο πέρασμα των αιώνων.
Ακόμη
«Τα Παιδάκια»
To θρυλικό αλφαβητάρι με τα πιο αγαπημένα παιδικά τραγούδια και ποιήματα, που διδάχτηκε στα σχολεία περισσότερο από 15 χρόνια!
Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση
Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ,
να πηγαίνω στο σχολειό,
«Τα παιδάκια» ήταν αναγνωστικό που χρησιμοποιήθηκε περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και το οποίο αγαπήθηκε, όπως φανερώνει και το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στη σειρά γραμματοσήμων με θέμα «Αναγνωστικά Δημοτικού Σχολείου», που τέθηκε σε κυκλοφορία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 και περιλάμβανε εξώφυλλα αγαπημένων αναγνωστικών.
Στο αναγνωστικό αυτό θα βρούμε ποιηματάκια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως, λόγου χάρη, το δίστιχο «Σπίτι μου, σπιτάκι μου, χρυσοκαλυβάκι μου», αλλά και το περίφημο «Φεγγαράκι», νοσταλγικό συνώνυμο έως σήμερα στο συλλογικό υποσυνείδητο των πρώτων χρόνων της σχολικής ζωής.
«Τα παιδάκια» εκδόθηκαν το 1932, ως ένα από τα αναγνωστικά της ελπιδοφόρας «Μεταρρύθμισης 1929-1932» του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα κείμενα υπέγραφαν γνωστοί στον εκπαιδευτικό κόσμο της εποχής συγγραφείς: η παιδαγωγός Ρ. Ιμβριώτη, ο δάσκαλος Δ. Δούκας και ο ιερέας και δάσκαλος Δ. Δεληπέτρος, ενώ την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο χαράκτης και καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννης Κεφαλληνός.
Το βιβλίο αυτό, αποσκοπούσε στο να γαλουχήσει χρηστούς πολίτες, και εμπνεόταν από τον εκπαιδευτικό δημοτικισμό των αρχών του 20ού αιώνα, το αίτημα του οποίου είχε εκφραστεί ήδη στα προγραμματικά κείμενα του Εκπαιδευτικού Ομίλου από τους Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνό και Αλέξανδρο Δελμούζο. Σύμφωνα με τον ορισμό του πρώτου: «η γλωσσική μεταρρύθμιση [σ.σ.: δημοτική γλώσσα αντί της καθαρεύουσας] δεν είναι μόνο αξίωση γλωσσική μα μεταρρύθμιση που αποβλέπει γενικότερα στην πνευματική ζωή του έθνους, προορισμένη να το οδηγήσει με την παιδεία, την πολιτική ή άλλα μέσα στο δρόμο της σύγχρονης ζωής και τη δημιουργία πολιτισμού νεοελληνικού».
Μαζί
Mommy & Daddy
Μην χάσετε το φθινοπωρινό τεύχος!
Kάνει να τρέχουν με τη μάσκα;
Απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις για τη φετινή επιστροφή στα θρανία
Διατροφή. Τι να τρώει για γερό ανοσοποιητικό
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν οι βαθμοί του παιδιού μας
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ανθρωποι και Ανθρωπάκια»: €0,75 και «Τα παιδάκια»: €0,75)