Σε διπλωματική αντεπίθεση ενόψει της συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, επιδίδεται η Αθήνα με αιχμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, αλλά και τον όρο που θέτει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της Κύπρου στην πρόταση Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Το τετ α τετ με Μακρόν και η αμυντική συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη στην Κορσική στο πλαίσιο της συνόδου των 7 μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7 (Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου).

Ερωτηθείς μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν έχει κλειδώσει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις λέγοντας ότι μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μακρόν θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας.

«Θα ήθελα να μείνω σε αυτό, αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα πάντως στο πλαίσιο μιας ρητορικής για απειλές πολέμου της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υπογραμμίσει ότι «είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Συμπλήρωσε δε, ότι «στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης».

Αυτονόητη η συμμετοχή της Κύπρου

Την ίδια ώρα ο Σαρλ Μισέλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πρόταση Μισέλ σε σχέση με τον πολυμερή διάσκεψη της Μεσογείου και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για να τοποθετηθεί.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική Επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διπλωματικών και άλλων κινήσεων που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση έχει προσαρμοστεί και η ρητορική των κυβερνητικών στελεχών τα οποία τονίζουν ότι πλέον η Τουρκία εξαπολύει «απειλές πολέμου».

Η μοναδική χώρα που απειλεί με πόλεμο τους γείτονές της

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της συνόδου των MED7, αλλά και τα όσα πανομοιότυπα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η Τουρκία είναι μοναδική χώρα που ανοίγει πολεμικά μέτωπα στην περιοχή και απειλεί τους γείτονές της με πόλεμο, παραβιάζοντας το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας εκτενή αναφορά στην αλληλουχία των τουρκικών επιθετικών και προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει:

«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν.

Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου.

Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο.

Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά.

Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Oruc Reis και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας.

Σταματούν προκλήσεις και απειλές, αρχίζουν συζητήσεις και διερευνητικές

Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται.

Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή – την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών – στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται.

Ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Κατάρριψη αεροσκαφών, σφαίρες και ξιφολόγχες

Οι διεργασίες και ο διπλωματικός πυρετός της Αθήνας έρχεται με φόντο τις νέες προκλητικές, επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις που έρχονται από την Άγκυρα όπως του Μεσούτ Χακί Κασίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής

«Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και θα μπούμε σε ένα πόλεμο. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο αυτό το έθνος να υφίσταται τόση πίεση. Η Τουρκία δεν είναι ένα έθνος το οποίο πρέπει να το δοκιμάζεις. Οι ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών είναι στη θέση τους και έτοιμες. Στο παρελθόν ακόμα και χωρίς σφαίρες τελειώσαμε τον εχθρό με τις ξιφολόγχες μας. Άντε λοιπόν, περιμένουμε εδώ» δήλωσε ο Μ.Χ. Κασίν.

Αδιανόητη

Μάλιστα η προπαγάνδα στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό τύπο οργιάζει σε ανάλογο πνεύμα, ενώ η Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή στις 13 Σεπτεμβρίου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση με αφορμή την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ξέφευγε ακόμα και από τα όρια των ως τώρα προκλήσεων και της έντασης που προκαλεί η Τουρκία.

Μοναδική ελπίδα η Γαλλία

Ενδεικτικά του όλου κλίματος είναι και δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες τα οποία κωδικοποιεί η dw σε σημερινό της δημοσίευμα.

«Τι κοστίζει η ειρήνη του Ερντογάν»; είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου NTV.

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μένει μόνο στις γνωστές ύβρεις του αλλά απειλεί ανοιχτά με πόλεμο. Ορκίζει τους οπαδούς του να αγωνιστούν κατά των “φιλάργυρων και ανίκανων” πρωθυπουργών στο Παρίσι και την Αθήνα. Κάνει λόγο για ´εμάς τους μάρτυρες´, σαν να εκπροσωπούσε 82 εκατομμύρια ετοιμοπόλεμους Τούρκους. Έτσι μοιάζει μια υποψήφια χώρα της ΕΕ;» διερωτάται η αρθρογράφος.

Αναφερόμενη στην ΕΕ της αποδίδει σημαντικό κομμάτι ευθυνών για τη σταδιακή αποξένωσή της από την Τουρκία, κάνοντας αναφορές, μεταξύ άλλων και σε δηλώσεις ευρωβουλευτών. Μεταξύ αυτών και στην Εζλέμ Ντεμιρέλ, Ευρωβουλευτή του κόμματος Η Αριστερά, η οποία ανέφερε τα εξής: “Αυτό που επί χρόνια κάνει η ΕΕ, είναι σκέτη υποκρισία. Ενώ επικρίνει από τη μια τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη με την Λιβύη, από την άλλη την εξοπλίζει. Αυτό πρέπει να τελειώσει”.

Στο κυριακάτικo φύλλο της Neue Zürchner Zeitung, ο αρθρογράφος καλεί την ευρωπαϊκή διπλωματία να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα ο Τούρκος πρόεδρος, τη σκληρή γλώσσα. “Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιέζει για μια μεσογειακή διάσκεψη με θέματα θαλασσίων συνόρων, προσφυγικό και εκμετάλλευση του πιθανολογούμενου υπόγειου πλούτου. Ωστόσο θα ήταν δουλειά των Βρυξελλών να υλοποιήσει επιτέλους τις κυρώσεις που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες κατά της Τουρκίας. Μοναδική ελπίδα σε αυτό το θλιβερό τοπίο η Γαλλία. Συμπαραστέκεται στην Ελλάδα με το ναυτικό της διότι όπως όλοι οι αυταρχικοί (ηγέτες) ο Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο τη σκληρή γλώσσα”.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη

Τουρκία είναι απομονωμένη και η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους γράφει το Bloomberg. Άλλες χώρες με ενεργειακά συμφέροντα σε αυτά τα ύδατα – ειδικά η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ – επίσης εκφράζουν τα παράπονα τους εναντίον της Άγκυρας, και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και πρόσφατα έστειλε φρεγάτα και τζετ στην περιοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ, έχοντας αποτύχει να επιλύσει την κρίση, θα μπορούσε να το έκανε χειρότερο επιλέγοντας αυτήν τη στιγμή για να διευκολύνει το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απίθανο να αγνοηθεί. Η διεθνής πίεση ταιριάζει απόλυτα στη λαϊκιστική-εθνικιστική του αφήγηση για την Τουρκία ενάντια στον κόσμο.

Ο ρόλος της Καγκελαρίου

Αναφερόμενο στην επιρροή της Καγκελαρίου στον Ερντογάν, το Bloomberg επισημαίνει ότι «διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο.

»Προτείνεται ακόμα η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου, προκειμένου αφενός να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».

Επιπτώσεις έως κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Είναι επικίνδυνο να δίνουμε την εντύπωση ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι σωστό να επιβάλουμε κυρώσεις στη Λευκορωσία, αλλά τι κάνουμε με την Τουρκία;”, διερωτήθηκε ο Κουρτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

“Θέλουμε να τεθούν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και αν ξεπεραστούν, θέλουμε να υπάρχουν επιπτώσεις, έως κυρώσεις. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και, κατά τη γνώμη μου, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη”, τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος.