Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων καθώς από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα 101 εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κοροναϊού.
Μάλιστα, χθες «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα.
Την ίδια στιγμή φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.
Αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη, αυτή τη φορά εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.
Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας
Τρία είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού τον χειμώνα σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπο Γώγο.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη.
Τα τρία σενάρια είναι:
Πρώτο σενάριο να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο.
Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Δεύτερο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.
156 κρούσματα και πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 156 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Επιπλέον, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι.
Από τα 156 κρούσματα τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 14.
Επιπλέον, από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
- 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 101 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας