Την ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης, η Αθήνα «οχυρώνεται» διπλωματικά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται η επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα εάν μέχρι τότε δεν έχουν γίνει βήματα προς το δρόμο της αποκλιμάκωσης από τη γειτονική χώρα.
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όμως, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίo θα συζητήσουν μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ελληνογαλλική συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο ενώ στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν και οι τουρκικές προκλήσεις, θέμα στο οποίο η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Μακρόν την Πέμπτη, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των 7 μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7 (Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ρωτήθηκε πάντως αν έχει κλειδώσει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις λέγοντας ότι μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μακρόν θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας.
Πολεμικές ιαχές Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, όσο πλησιάζουμε προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τόσο εντείνει τις προκλήσεις του.
Χθες, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε βάζοντας για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο το Καστελλόριζο.
Μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu.
Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας με… άρωμα πολέμου. «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Τα μηνύματα Μισέλ σε Άγκυρα
Την ίδια ώρα ο Σαρλ Μισέλ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.
Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πρόταση Μισέλ σε σχέση με τον πολυμερή διάσκεψη της Μεσογείου και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για να τοποθετηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική Επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διπλωματικών και άλλων κινήσεων που κάνει η Ελληνική κυβέρνηση έχει προσαρμοστεί και η ρητορική των κυβερνητικών στελεχών τα οποία τονίζουν ότι πλέον η Τουρκία εξαπολύει «απειλές πολέμου».
Η Αθήνα «οχυρώνεται» διπλωματικά
Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της συνόδου των MED7 ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι η Τουρκία είναι μοναδική χώρα που ανοίγει πολεμικά μέτωπα στην περιοχή και απειλεί τους γείτονές της με πόλεμο, παραβιάζοντας το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών .
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει:
«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν.
Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου.
Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο.
Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά.
Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Oruc Reis και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.
Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας.
Παραλήρημα από σύμβουλο του Ερντογάν
Οι διεργασίες και ο διπλωματικός πυρετός της Αθήνας έρχεται με φόντο τις νέες προκλητικές, επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις που έρχονται από την Άγκυρα όπως του Μεσούτ Χακί Κασίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής
«Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και θα μπούμε σε ένα πόλεμο. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο αυτό το έθνος να υφίσταται τόση πίεση. Η Τουρκία δεν είναι ένα έθνος το οποίο πρέπει να το δοκιμάζεις. Οι ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών είναι στη θέση τους και έτοιμες. Στο παρελθόν ακόμα και χωρίς σφαίρες τελειώσαμε τον εχθρό με τις ξιφολόγχες μας. Άντε λοιπόν, περιμένουμε εδώ» δήλωσε ο Μ.Χ. Κασίν.
Προκλήσεις και προπαγάνδα
Μάλιστα η προπαγάνδα στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό τύπο οργιάζει σε ανάλογο πνεύμα, ενώ η Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή στις 13 Σεπτεμβρίου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση με αφορμή την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ξέφευγε ακόμα και από τα όρια των ως τώρα προκλήσεων και της έντασης που προκαλεί η Τουρκία.
Ο ρόλος της Καγκελαρίου
Αναφερόμενο στην επιρροή της Καγκελαρίου στον Ερντογάν, το Bloomberg επισημαίνει ότι «διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο.
»Προτείνεται ακόμα η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου, προκειμένου αφενός να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».