Την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό Anadolu, η συνεδρίαση των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, η οποία πιθανώς να πραγματοποιούνταν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου με απόφαση της διοίκησης της στρατιωτικής επιτροπής της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι από την Αθήνα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση περί συνάντησης τεχνικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το CNN Turk, τονίζεται πως η καθυστέρηση ζητήθηκε από την Προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα την είδηση μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. «Οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αναβληθεί για δύο ημέρες έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι πηγές ανέφεραν ότι η καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας» αναφέρει το δημοσίευμα.
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο
Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλη αγωνία αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, το οποίο πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το θέμα θα είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (τη συζήτηση ζήτησε η Ελλάδα), ενώ υπενθυμίζεται και η κατάθεση τεχνικού εγγράφου (non paper) την περασμένη Πέμπτη από τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής στους μονίμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) Ελλάδος και Τουρκίας με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων.
Η Αθήνα θεωρεί προφανές ότι μια τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να προηγηθεί και να ορίσει τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης.
Αποκλιμάκωση μόνο με αποχώρηση του Oruc Reis
Άλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το τεχνικό έγγραφο που έδωσε η Γραμματεία του ΝΑΤΟ στους δύο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Ελλάδας αφορά σε προπαρασκευαστικές ιδέες για την απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Η ελληνική πλευρά έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.
Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο
Μάλιστα, πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για αποχώρηση από τις τεχνικές συζητήσεις.
Παράλληλα, ο τούρκος ΥΠΕΞ εκτόξευσε πυρά κατά της Ελλάδας, δυναμιτίζοντας για άλλη μια φορά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τη χώρα μας όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο. «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Και συνέχισε: «Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε ας καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης».
«Οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ», σημείωσε αναφορικά με τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα.