Στο -1,9% βυθίστηκε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφει περαιτέρω πτώση τιμών, καθώς στις πιέσεις των τιμών προστέθηκε και η επίπτωση από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις.
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου σε σύγκριση με τον Ιούλιο παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2018 – Αυγούστου 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2018 – Αυγούστου 2019 με το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2018.
Ποιες τιμές υποχώρησαν
Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον μήνα Αύγουστο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
– 0,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο γάλα νωπό πλήρες.
– 6,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
– 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.
– 0,4% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα
– 1,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
– 0,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
– 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
– 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.