Καθαρές κουβέντες στήριξης της Ελλάδας από το Βερολίνο στην ελληνοτουρκική κρίση ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο βαυαρός πολιτικός ζητά αρραγές μέτωπο της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και στέλνει το μήνυμα στον Ερντογάν ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.
Κύριε Βέμπερ, η Μόρια και ο εμπρησμός του προσφυγικού καταυλισμού είναι για πολλούς και στη Γερμανία η «ντροπή της Ευρώπης». Τι λέτε εσείς;
Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τις Αρχές της Ελλάδας, που η πυρκαγιά έμεινε χωρίς ανθρώπινα θύματα. Η προσπάθειά τους ήταν τεράστια. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και ήδη έφτασαν πλοία για να προσφέρουν στέγη στους πρόσφυγες. Αυτό δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνείδηση της ανθρωπιστικής της ευαισθησίας. Δεύτερον, τα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα και άλλα μέρη της Ευρώπης ήταν πάντα για μας δείγμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Χρειαζόμαστε επιτέλους αποτελέσματα, πώς θα λύσουμε μεταξύ μας το Μεταναστευτικό. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε χώρες της ΕΕ να αποποιούνται τις ευθύνες τους. Χρειαζόμαστε επιτέλους μία κοινότητα αλληλεγγύης στην πολιτική προσφύγων.
Προς το παρόν, πάντως, η ΕΕ στο Προσφυγικό δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε κοινότητα αλληλεγγύης.
Καθοριστικό είναι ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των ρυθμίσεων του Δουβλίνου. Πιστεύω ότι με τις προτάσεις αυτές η Ευρώπη θα έχει μία πραγματική ευκαιρία να τερματίσει την αντιπαράθεση που διαρκεί πάνω από μία πενταετία. Κατ’ αρχάς πρέπει να διασφαλίσουμε τα σύνορα, όπως έπραξε η ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη. Με τη σκληρή, αλλά σωστή στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα έδειξε ότι μπορούμε με ευρωπαϊκή υποστήριξη να ασφαλίσουμε τα σύνορα και δεν εκβιαζόμαστε από τον Ερντογάν. Ασφάλεια συνόρων λοιπόν και επιστροφή προσφύγων που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους. Τότε οι Ευρωπαίοι θα κάνουν και το δεύτερο βήμα, να δεχθούν πραγματικούς πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές.
Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παίζει το χαρτί των προσφύγων και στη διένεξη με την Ελλάδα, απειλεί ότι θα καταγγείλει το Σύμφωνο του 2016 εάν η ΕΕ επιβάλλει στην Τουρκία κυρώσεις. Για πόσο ακόμα θα μείνει η ΕΕ όμηρος του Ερντογάν;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον Μάρτιο ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Οι απειλές του Ερντογάν αναφορικά με το Σύμφωνο για το Προσφυγικό από τις αρχές του χρόνου δεν είναι πλέον πειστικές. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο είναι απαράδεκτο. Πρέπει να τερματίσει την πολιτική απειλών. Εάν συνεχίσει, θα υπάρξουν συνέπειες από την πλευρά της Ευρώπης.
Πόσο επικίνδυνη είναι για την Ευρώπη η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Είναι πολύ σοβαρό, διότι βλέπουμε συνεχώς τη ρητορεία πολέμου από την Αγκυρα. Ο Ερντογάν είναι προφανώς στο εσωτερικό της χώρας του υπό μεγάλη πίεση και παίζει ξανά το γνωστό χαρτί, να αναζητά στο εξωτερικό τον εχθρό. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αλλά για να αντιμετωπιστεί θεωρώ καθοριστικό το μήνυμα ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ο Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κινείται εναντίον της Ελλάδας, να δείχνει επιθετικότητα, χωρίς να στέκεται το σύνολο της ΕΕ στο πλευρό της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου μια πρόταση για τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, που είχε συνομιλίες στην Ελλάδα και εμφανίστηκε ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θεωρώ αυτήν τη συμπεριφορά απαράδεκτη για υπουργό Εξωτερικών χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ. Οταν ο Χάικο Μάας βρίσκεται στην Αθήνα πρέπει πρωτίστως να εκπροσωπεί τις ελληνικές θέσεις, διότι η Ευρώπη είναι κοινότητα αλληλεγγύης.
Οχι μόνον ο Χάικο Μάας, αλλά και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μεσολαβεί στην ελληνοτουρκική διένεξη, ούτε αυτή παίρνει την καθαρή θέση όπως την περιγράψατε. Τι πιθανότητες επιτυχίας θεωρείτε ότι έχει η μεσολάβησή της;
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν στενή επαφή και εντατικό συντονισμό. Είναι καλό που γίνονται κύκλοι συνομιλιών μέσω του Βερολίνου, είναι καλό που ενεργοποιείται η Ανγκελα Μέρκελ. Καθοριστικό είναι, πόσο ισχυρή είναι η παρουσία της Ευρώπης, πόσο ενωμένοι είμαστε εμείς στην υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Εάν το κάνουμε, θα έχουμε μία ευκαιρία να οδηγηθεί ο Ερντογάν πίσω στην οδό της συνεργασίας, διότι για αυτόν δεν υπάρχει πολιτικά και οικονομικά άλλη εναλλακτική.
Καθαρή θέση υπέρ των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ προτιμά μία στάση ισορροπιών. Πώς μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να διαμορφωθεί μία κοινή θέση της ΕΕ;
Η Γαλλία προπορεύεται πολύ θαρραλέα και υποστηρίζω μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη στάση της. Η Γαλλία είναι ένα θετικό υπόδειγμα για ολόκληρη την ΕΕ. Η Γερμανία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι τηρεί μεσοβέζικη στάση εξαιτίας του Προσφυγικού. Περιμένω καθαρές κουβέντες από το Βερολίνο. Η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το χέρι και είναι έτοιμος στα επίμαχα θέματα φυσικού αερίου να σεβαστεί και να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο, όποια και αν είναι η ετυμηγορία των δικαστών. Ως εκ τούτου η θέση της Ελλάδας πρέπει να υποστηριχθεί, όχι μόνον επειδή η Ελλάδα είναι εταίρος στην ΕΕ, αλλά επειδή είναι επί της ουσίας σωστή. Αυτό θα ήθελα να εκφραστεί και από το Βερολίνο. Είμαι βέβαιος ότι έτσι το βλέπουν και οι περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί στο Βερολίνο.
Ζητάτε καθαρές κουβέντες. Σημαίνει αυτό κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;
Κυρώσεις είναι μία επιλογή και περιμένω να εμφανιστούμε με αρραγές μέτωπο στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την ΕΕ είναι τεράστια, οικονομικά η χώρα είναι υπό μεγάλη πίεση. Το νόμισμά της υποτιμάται, η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία υποχωρεί. Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει: Θέλει μία σχέση συνεργασίας και σεβασμού με την ΕΕ; Εμείς σεβόμαστε τα τουρκικά συμφέροντα, θέλουμε να προχωρήσουμε επί ίσοις όροις στο μέλλον. Ή θα προχωρήσει στον εναγκαλισμό με την Κίνα και τη Ρωσία; Αυτήν την απόφαση μπορεί να την πάρει μόνον η Τουρκία. Εμείς προσφέρουμε μία προνομιακή εταιρική σχέση με την Ευρώπη, θέλουμε τη συμπόρευση. Αλλά προς το παρόν δεν έρχεται από την Τουρκία κανένα ελπιδοφόρο μήνυμα.