Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τις αντοχές του συστήματος υγείας, κρούουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
Εκφράζουν ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στο Νομό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην αύξηση των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία και στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ΜΕΘ άρχισαν να στριμώχνονται» και προβλέποντας ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να έχουμε ακόμη και 1000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα.
Ίσως χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι, δεν τηρούνται οι οδηγίες και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο»», είπε, ενώ επισήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.
Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το λοκ ντάουν, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικής θεραπείας. Τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες…»«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο…Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».
«Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα»
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισήμανε, μιλώντας στο ίδιο μέσο, πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογισμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και την αλλαγή της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»
Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.
Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κοροναϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου».
Παράλληλα και οι δύο επισήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.