Στα μέσα ενημέρωσης, όπως και στις παρισινές συναντήσεις (κρατώντας πάντα τις σωστές αποστάσεις), ο Φρανσουά Ολάντ δεν διστάζει να υποστηρίξει την Ελλάδα στα θέματα που την απασχολούν. Ο πρώην γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είναι σήμερα στην Αθήνα, θα ήθελε να οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική βάσει του ελληνικού παραδείγματος. Η συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» έχει ως εξής:
Με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, εάν ήσασταν πρόεδρος, θα υποστηρίζατε την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που την υποστηρίξατε κατά την κρίση χρέους;
Η Τουρκία κάνει μια επίθεση η οποία δεν είναι μόνο κατά της Ευρώπης, ούτε μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά αφορά επίσης τη Συρία, τη Λιβύη. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να ανεβάσει εκ νέου τους εθνικιστικούς τόνους και να οδηγήσει τις εξελίξεις σε πόλωση. Προσωπικά, με τον ίδιο τρόπο που υποστήριξα την Ελλάδα – και όχι μόνο ως φίλος του ελληνικού λαού – όταν ήταν σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, επειδή θεώρησα ότι βοηθώντας την Ελλάδα βοηθούμε την Ευρώπη να βρει σωστές απαντήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση γενικά, θα την υποστήριζα και τώρα. Για τις εντάσεις στη Μεσόγειο, δεν είναι ζήτημα υποστήριξης μιας κυβέρνησης ή μιας φιλικής χώρας, αλλά διασφάλισης της επικράτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου, της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και της μείωσης των εντάσεων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Γαλλία πρέπει να είναι δίπλα στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να είναι με την πλευρά του νόμου.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 Rafale από τη Γαλλία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γραμμής άμυνας, για την οποία έχετε αγωνιστεί;
Το ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει πωλήσεις εξοπλιστικών. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο σε εμπορικό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Είναι όμως πολύ σημαντικό η Ευρώπη να λειτουργήσει με κοινό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τις φρεγάτες. Είναι απαραίτητο οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν τον ίδιο εξοπλισμό. Γι’ αυτό η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει το Rafale είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε αυτό το αεροσκάφος. Είναι το καλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο. Εγώ ο ίδιος το πρότεινα όταν ήμουν πρόεδρος και πολλοί το έχουν αγοράσει, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία ή το Κατάρ. Αλλά μέχρι τώρα καμία χώρα της ΕΕ δεν το είχε κάνει για να μην εξοργίσει τις ΗΠΑ. Αναγνωρίζω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να οδηγήσει σε μια Ευρώπη άμυνας, η οποία δεν θα είναι απλώς ένας πυλώνας του ΝΑΤΟ, αλλά ικανή να κατασκευάζει εξοπλισμούς και να πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί. Η Ελλάδα έκανε εδώ το πρώτο βήμα. Και αύριο ορισμένες χώρες της Ενωσης θα θέλουν να κάνουν το ίδιο.
Οταν ήσασταν πρόεδρος, τηρήσατε έναν ισχυρό γαλλογερμανικό άξονα, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, το «Welcome» της Γερμανίας χτυπά πικρά…
Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η Ευρώπη. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων. Το 2015, πραγματοποιήσαμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Και πρέπει να κάνουμε ξανά μια συζήτηση με την Αγκυρα, η οποία δεν σέβεται τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2016. Η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων, είναι πέρα από την ικανότητά της. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά, γιατί αν δεν βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις αυτοί οι πρόσφυγες δεν θα έχουν καλό τέλος. Πρέπει να οικοδομήσουμε αξιοπρεπή και ανθρώπινα κέντρα και να διανείμουμε αυτόν τον πληθυσμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σας επέκριναν όταν είπατε ότι το χρέος δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο η απασχόληση. Σήμερα, μετά την πανδημία, οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι υιοθετούν ακριβώς αυτήν τη θεωρία. Πώς νιώθετε;
Δεν θα είχα τη σκληρότητα να επαναλάβω αυτό που μου έλεγαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες, ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Δεν λέω ότι έκαναν λάθος, οφείλεται στη θρησκευτική τους αντίληψη ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των προϋπολογισμών. Σήμερα αυτοί οι ειδικοί μάς λένε ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα αλλά λύση. Δεν θα τα κρίνω πάλι. Ολα εξαρτώνται από το τι κάνετε με τα χρήματα. Για την Ελλάδα, το ερώτημα ήταν πώς να προετοιμαστούμε για το μέλλον μέσω επενδύσεων. Η προτεραιότητα είναι προφανώς η απασχόληση. Αυτό που μας περιμένει με την πανδημία είναι η ανεργία. Πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στις εταιρείες, έτσι ώστε τα άτομα που χάνουν τη δουλειά τους να βρουν έναν τρόπο να έχουν και πάλι απασχόληση.