Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κυμάνθηκαν σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν κατά 1,17 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa).
Το νέο ρεκόρ ξεπέρασε εκείνο των καλοκαιριών του 2016 και του 2019. Ο προηγούμενος μήνας ήταν επίσης ο δεύτερος πιο καυτός Αύγουστος που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 θα είναι μια από τις πέντε θερμότερες χρονιές, σύμφωνα με το Noaa.
Ανησυχία μεταξύ των ειδικών
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες για το κλίμα, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν αν η χώρα θα συνεισφέρει στις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα ή θα τις παρεμποδίσει.
Μέσα από αποφασιστικές ομοσπονδιακές δράσεις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον σχεδόν κατά το ήμισυ μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2005, βάσει της τελευταίας έκθεσης του America’s Pledge, μιας ομάδας ηγετών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και συνεχίσει να αγνοεί την κλιματική αλλαγή, οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι σε θέση να μειώσουν τις εκπομπές κατά 37% μέχρι το 2030, συνεχίζει η έκθεση.
«Αν έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια άρνησης της κλιματικής αλλαγής από τον Τραμπ, πόσα προάστια θα καούν από πυρκαγιές, πόσες γειτονιές θα πλημμυρίσουν, πόσα προάστια θα καταστραφούν από υπερκυκλώνες;», αναρωτήθηκε ο Μπάιντεν. «Αν αφήσουμε έναν εμπρηστή του κλίματος στο Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια, γιατί να εκπλαγούμε αν ξαναδούμε την Αμερική να καίγεται ή να βουλιάζει;».
Ο Τραμπ εξακολουθεί να υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνησή του, πρόσφατα έδωσε ηγετική θέση στο Noaa σε έναν ερευνητή που απορρίπτει την κλιματική επιστήμη.
Αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαιτέρως καυτό σε ορισμένες περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η κλιματική αλλαγή χτυπά ορισμένα τμήματα του κόσμου πιο γρήγορα και πιο έντονα σε σχέση με άλλα.
Η θερμοκρασία κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ρωσία και στις νοτιοδυτικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ. Η Ευρώπη, η Ασία και η Καραϊβική βίωσαν τους θερμότερους οκτώ μήνες όλων των εποχών. Η Νότια Αμερική τους δεύτερους θερμότερους.
Το νότιο ημισφαίριο, όπου είναι χειμώνας όταν στο βόρειο είναι καλοκαίρι, βίωσε την τρίτη θερμότερη εποχή όλων των εποχών.
Πηγή: www.theguardian.com