Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο: «Θαλάσσια, Πράσινη και Κυκλική Επιχειρηματικότητα στον Νησιωτικό και Παράκτιο χώρο», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ε.Β.Ε.Π., στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2020».
Το συνέδριο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της ναυτιλίας και της πολιτικής.
Το συνέδριο συντόνισε η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας – Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη.
Σημειώνεται ότι, το συνέδριο διεξήχθη τηρώντας όλες τις οδηγίες και τα μέτρα των αρμόδιων αρχών, για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, οι οποίοι για ακόμα μια φορά συμμετέχουν και στηρίζουν τις Ημέρες Θάλασσας του Δήμου Πειραιά, με τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.
Οι Ημέρες Θάλασσας, που ξεκίνησαν στον Πειραιά το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τις ψυχαγωγικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνουν και μια σειρά δράσεων, που στόχο έχουν να αναδείξουν τη σημασία της θάλασσας στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Ο φετινός εορτασμός προσαρμόστηκε ασφαλώς στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές.
Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μια πόλη με ένα τεράστιο παράκτιο μέτωπο και μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή, τα ακραία φυσικά φαινόμενα, έχουν οδηγήσει όλους μας και αυτό είναι ένα στοίχημα, στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης.
Για εμάς στον Δήμο Πειραιά, η γαλάζια οικονομία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης μας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή της πόλης και έχοντας αντιληφθεί τη σημασία που έχει, αλλά και θα έχει στο μέλλον, η θάλασσα, σε συνδυασμό με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.
Αρχικά, από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που διασφαλίσαμε μέσω της ΟΧΕ Πειραιά, τα 28 εκατομμύρια προωθούνται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας.
Ο Δήμος Πειραιά ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη που σχεδίασε και εφαρμόζει πολιτικές για τη γαλάζια ανάπτυξη, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Βlue Lab του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Ακόμα μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία έχουμε θεσμοθετήσει στον Δήμο Πειραιά και κινείται στο ίδιο πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι ο διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία Bluegrowth Piraeus, τον οποίο φέτος διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μάλιστα, αύριο στις 6:00 το απόγευμα, οι 9 ομάδες που έχουν περάσει στον τελικό, θα παρουσιάσουν διαδικτυακά λόγω covid – 19 την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής και μπορείτε όλοι να παρακολουθήσετε τη διαδικασία Online και να ψηφίσετε για να αναδειχθούν οι νικητές.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο. Σας ευχαριστώ πολύ».