Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ακριβείς συνέπειες του κυκλώνα είναι άγνωστες δεδομένου ότι πλήττει για πρώτη φορά τη χώρα μας.
«Αν το ίδιο φαινόμενο γινόταν στην Φλόριντα, στις Φιλιππίνες, στη Βιρμανία όπου τέτοιου είδους τυφώνες γίνονται μερικές φορές τον χρόνο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι »γι’ αυτό το μέγεθος του τυφώνα, θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε μάλιστα ότι είναι προτιμότερο να λάβουμε πιο συντηρητικά μέτρα, κι ας μην αποδειχτεί πως χρειάζονταν τελικά.
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ύψος της βροχής, την στάθμη της θάλασσας.
«Ένας μεγάλος τυφώνας, αυτό που κάνει είναι να αλλάζει την στάθμη της θάλασσας, όπως όταν φυσάει κάποιος ένα φλυτζάνι τσάι και μαζεύεται στην άκρη υγρό», εξήγησε παραστατικά, σημειώνοντας πως είναι βέβαιη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος της μεταβολής αυτής.
«Σε μέρη με λιμνοθάλασσες, σε προκυμαίες, παραλιακές ζώνες είναι τα σημεία όπου η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι πιο αισθητή», τόνισε.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, κι ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο», υπογράμμισε, σχετικά με τους τρόπους που μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί για τις συνέπειες του κυκλώνα.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, στο να υπολογίσουμε πόση θα είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ποια θα είναι η πλημμύρρα. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καλές εκτιμήσεις, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συντηρητικοί».