Οι χωρικοί που αρνούνται να φορέσουν μάσκες εξαναγκάζονται από τις τοπικές αρχές να σκάβουν τάφους για τα θύματα κοροναϊού σε μια αγροτική περιοχή της Ινδονησίας. Οι αρχές ελπίζουν ότι η χειρωνακτική εργασία και η συμπόνια θα αναγκάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να κάνει το καθήκον του για να ανακόψει την πανδημία.
Τρεις μεσήλικες άνδρες και πέντε ανήλικοι στην περιοχή Κερμέ του Φκρέσικ της Ανατολικής Ιάβας τιμωρήθηκαν με αυτό το μοναδικό τρόπο στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Αν και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους της Ινδονησίας, ένα κομμάτι του πληθυσμού έχει εκφράσει με ένταση ότι δεν επιθυμεί να φορά μάσκα και να εφαρμόζει κοινωνική αποστασιοποίηση.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απουσία εγρήγορσης του πληθυσμού δυσκολεύει το έργο των αρχών να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μολύνει σχεδόν 230.000 άτομα σε όλη τη χώρα. Περισσότεροι από 160.000 από αυτούς τους ασθενείς έχουν αναρρώσει, ενώ τουλάχιστον 9.100 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Ινδονησίας.
«Τρεις πυλώνες»
Από όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται δραματικά τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους, όμως άφησε τις τοπικές αρχές να κρίνουν την κατάλληλη τιμωρία για τη μη συμμόρφωση. Μια ομάδα που ονομάζεται «τρεις πυλώνες» και αποτελείται από τον ινδονησιακό στρατό, την ινδονησιακή αστυνομία και τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, είναι υπεύθυνη για την επιβολή των περιορισμών σε όλη τη χώρα.
Στην Κέρμε, οι «τρεις πυλώνες» δίνουν στους πολίτες που δεν φορούν μάσκα μια επιλογή: Να πληρώσουν πρόστιμο 10 δολαρίων ή να αποδεχτούν αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «κοινωνική τιμωρία», σύμφωνα με τον ηγέτη της περιοχής, Σουγιόνο.
Πρωτότυπες τιμωρίες για τους παραβάτες
Ο Σουγιόνο, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί επώνυμο, δήλωσε στο CNN ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την κοινωνική τιμωρία, η οποία συχνά περιλαμβάνει… πους απς ή καθαριότητα. Όμως ελπίζει ότι άλλες επιλογές, όπως το άνοιγμα τάφων, θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά δείχνοντάς τους «από το πρώτο χέρι τις πραγματικές και σοβαρές συνέπειες του κοροναϊού». Κανείς από όσους τιμωρήθηκαν δεν ήταν παρών στην κηδεία, διευκρίνισε ο Σουγιόνο.
Οι αρχές στην πρωτεύουσα, Τζακάρτα, υιοθέτησαν μια παρόμοια λύση στην αρχή του μήνα. Ένας άνδρας που συνελήφθη να μην φορά μάσκα, υποχρεώθηκε να ξαπλώσει μέσα σε ένα φέρετρο σε κοινή θέα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τέτοιου είδους κυρώσεις έχουν αυξήσει τη χρήση μάσκας στην Ινδονησία. Η χώρα αποτυγχάνει εδώ και μήνες να ισοπεδώσει την καμπύλη, και οι λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται – μόνο οι Φιλιππίνες ξεπερνούν το αρνητικό σκορ της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Αυστηροί περιορισμοί επιβλήθηκαν στη Τζακάρτα την Κυριακή. Είναι δεύτερη φορά που οι αρχές αναγκάζονται να κάνουν κάτι τέτοιο από την αρχή της πανδημίας.
Με τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι δομές υγείας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα 20 νοσοκομεία της Τζακάρτα που προορίζονται για την περίθαλψη ασθενών κοροναϊού είναι γεμάτα, όπως δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.
Πηγή: www.cnn.com