Το κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία των δικαστηρίων, που είναι τα μεγάλα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, επανήλθε τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο με αφορμή ένα περιστατικό στο Πρωτοδικείο Αθηνών ,το οποίο οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων,  δικαστικός υπάλληλος που εργάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, μετά από μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος, που κατέθεσε εναντίον του δικηγόρος, η οποία ισχυρίζεται πως αρνήθηκε να της χορηγήσει αντίγραφα δικογραφίας”.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αποφασίσαν, όπως λένε,” να το διερευνήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια ή ανακοίνωση. Από την πρώτη στιγμή, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου παρακολούθησαν το ζήτημα από κοντά και σε επικοινωνία τόσο με τον ίδιο τον συνάδελφο όσο και με τον Διευθυντή της Γραμματείας και τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών”.

Και προσθέτουν ότι “αφού συλλέξαμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ζητήσαμε συνάντηση με την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του Προεδρείου και του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ενημερώσαμε αναλυτικά και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για το θέμα τους δυο Ανώτατους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης και εκφράσαμε την δυσαρέσκεια όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων για το πρωτόγνωρο φαινόμενο, ένας συνάδελφος να συλλαμβάνεται εν ώρα υπηρεσίας και να οδηγείται στο αυτόφωρο επειδή φέρεται πως αρνήθηκε να εξυπηρετήσει έναν δικηγόρο”.

Μετά από αυτά το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ συνεδρίασε στις 18-9-2020 και αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα ως  ακολούθως :

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων καταδικάζει ενδεχόμενες απρεπείς και ακραίες συμπεριφορές Δικαστικών Υπαλλήλων, πιστεύουμε όμως ακράδαντα πως είναι μεμονωμένες και δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστικών Υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μεγάλος αριθμός των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων που δημιουργεί τεράστια πίεση στους υπηρετούντες συναδέλφους. Εν προκειμένω, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που οι οργανικές του θέσεις είναι 775 έχει κενές τις 326. Το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, με τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης, λειτουργεί με το 35% των οργανικών του θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων να είναι κενές. Εξ΄αυτού του λόγου, στους υπηρετούντες υπαλλήλους μεταφέρεται μεγάλη πίεση, που ξεπερνά τα όρια των αντοχών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους που είναι η εξυπηρέτηση Δικηγόρων και Πολιτών.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ,και εν μέσω κορονοϊού, με πρωτοβουλία του Πρωτοδικείου σε συνεργασία με τον ΔΣΑ έχουν αποσταλεί πάνω από 30.000 ψηφιακά υπογεγραμμένες αποφάσεις και έχει εξυπηρετηθεί σχεδόν το σύνολο των 97.850 αιτήσεων μέχρι σήμερα για έκδοση Πιστοποιητικών.

Απευθυνόμενοι προς τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α αναφέρουν:

“Οι σχέσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων με την συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων είναι εξαιρετικές. Συνεργαζόμαστε άριστα με αμοιβαίο σεβασμό. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες περιπτώσεις δικηγόρων που αντιμετωπίζουν τους Δικαστικούς Υπαλλήλους σαν υπαλλήλους του γραφείου τους ή υπηρετικό προσωπικό. Έχουμε συλλέξει αρκετές τέτοιες καταγγελίες για προσβλητικές συμπεριφορές και πρακτικές και διαθέτουμε και αποδεικτικά στοιχεία  τέτοιων  περιπτώσεων, αλλά έχουμε συνειδητά επιλέξει να μη δημοσιοποιούμε αυτές τις περιπτώσεις γιατί πιστεύουμε ότι είναι εξαιρέσεις και η ανάδειξή τους μόνο κακό θα κάνει, αφού θα δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα στην καθημερινή συνεργασία μεταξύ Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων.

Τηρούμε την συμφωνία που είχαμε κάνει για την εκατέρωθεν προσπάθεια να κρατούνται χαμηλοί τόνοι και όπου δημιουργούνται προβλήματα να επιλύονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Με τις γενικεύσεις και τις πρακτικές σας όμως, μας δείχνετε έναν άλλο δρόμο που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε και μέχρι σήμερα αντιστεκόμαστε…

Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

 Τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού και γι΄αυτό δεν ευθύνονται οι υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι. Το 35% των οργανικών  θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας είναι κενές.

 Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι εργάζονται, κατά κανόνα, και εκτός ωραρίου, αλλά και Σαββατοκύριακα, στις έδρες, στην Ανάκριση, στην εκκαθάριση, στην Εκτέλεση Ποινών, στο Αυτόφωρο, στα Ασφαλιστικά κ.λπ. και δεν πληρώνονται γι΄αυτή την εργασία.

 Την περίοδο που έκλεισαν τα δικαστήρια, λόγω του κορονοϊού, οι συνάδελφοί μας εργάζονταν για να σκαναριστούν οι αποφάσεις και να είναι στην διάθεση των δικηγόρων, μέσω του διαδικτύου, και για να καταχωρηθεί ο μεγάλος αριθμός των Διαθηκών που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Έγιναν μεγάλα βήματα το διάστημα αυτό για την εξυπηρέτηση δικηγόρων και πολιτών, που μπορούν να λαμβάνουν πλέον αποφάσεις και σημαντικά έγγραφα με ψηφιακές υπογραφές, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα δικαστήρια. Στο έργο αυτό συνέβαλαν πρωτίστως οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.

 Ναι, υπάρχει εκκρεμότητα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δικαστήρια ήταν κλειστά για τρεις μήνες και με την επαναλειτουργία τους συσσωρεύτηκε μεγάλος αριθμός αιτημάτων, που για να εξυπηρετηθούν χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

 Οι υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι έχουν και γνώσεις και ικανότητες και φροντίζουν να επιμορφώνονται, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, με δικά τους έξοδα.

 Χρειαζόμαστε προσλήψεις μονίμων Δικαστικών Υπαλλήλων και φυσικά, μεταξύ αυτών, και εξειδικευμένων υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογίας. Δεν χρειαζόμαστε υπαλλήλους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας που προτείνετε,  γιατί αυτό δεν είναι λύση. Και φυσικά δεν θεωρούνται εξειδικευμένοι οι υπάλληλοι που ξέρουν να σκανάρουν αποφάσεις…

 Συμφωνούμε ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι το μέλλον και προσπαθούμε να εξειδικευόμαστε σ΄αυτές τις απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να την υποστηρίξουμε όλοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

 Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι αξιολογούνται όπως προβλέπεται από το ν.2812/2000 και ένας μεγάλος αριθμός εξ΄αυτών από τους Δικαστικούς Λειτουργούς που προΐστανται των υπηρεσιών που εργάζονται.

Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

Η εικόνα ενός συναδέλφου Δικαστικού Υπαλλήλου που οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Αυτόφωρο, σαν να είναι ένας κοινός εγκληματίας, είναι μια ταπεινωτική εικόνα για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι την ίδια γνώμη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.

Δεν θα καταφέρετε να μας τρομοκρατήσετε με αυτόν τον τρόπο, αν αυτό επιδιώκετε.

Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά μας, αλλά και το έργο που προσφέρουμε, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, από όλους τους φορείς της.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με την οποία προτρέπονται οι δικηγόροι να υποβάλλουν μήνυση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων και να ζητούν την εφαρμογή της διαδικασίας του αυτοφώρου, διότι αυτή η κατεύθυνση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και μας βάζει σε μια αδιέξοδη και επικίνδυνη αντιπαράθεση. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι συμπόρευση και αλληλεγγύη για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».