Λίγες μόνο ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7 Οκτωβρίου, η καθιερωμένη αντιρατσιστική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.
«Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στην μνήμη του Παύλου» αναφέρει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε δια των δύο συνηγόρων της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και Χρύσας Παπαδοπούλου, για την επέτειο δολοφονίας του στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.
«Επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλα και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα.
Πανελλαδικές συγκεντρώσεις
Αντιφασιστική πορεία διοργανώνεται στις 6:30 μ.μ στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης. Την πορεία διοργανώνει ο Αντιφασιστικός/Αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη.
Πορεία θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, στις 7:00 μ.μ. στο Παράρτημα.
Στο Ηράκλειο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια διοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία του Ηρακλείου (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) στις 6:30μ.μ. ενώ στο ίδιο σημείο καλεί και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στις 7μ.μ.
Στα Χανιά οργανώνεται συγκέντρωση στις 6μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Αντιφασιστική πορεία διοργανώνεται και στον Βόλο, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στις 7:00 μμ.
Το μοιραίο βράδυ
Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας, με την σύντροφο και την παρέα του παρακολουθούσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε καφετέρια στο Κερατσίνι.
Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής το οποία αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Φύσσα από την αντιφασιστική του δράση. Ανάμεσά στους χρυσαυγίτες ήταν και ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαδικασία της ανάκρισης, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ Γιάννη Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια.
Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα.
Στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Από τις 23:26 ως τις 23:50 ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Πατέλης είναι αυτός στον οποίον ανήκουν η φράση «ό,τι κινείται σφάζεται», την οποία είπε στα γραφεία της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012 ο Πατέλης μιλώντας σε άλλους χρυσαυγίτες. Στην ίδια ομιλία ο Πατέλης αναφέρει ότι μόνο αν λάβει έγκριση από τον Γιάννη Λαγό προχωρά η οποιαδήποτε «δράση».
Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί βρήκαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο Φύσσας λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος συνελήφθη εκείνη την ώρα. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα τρεις φορές, μία στο μηρό και δύο στο θώρακα. Ο Φύσσας έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά.
Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Στις 00:37 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στον Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη. Ο Πατέλης έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές.