Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Καρά Τεπέ με στόχο να οδηγηθούν στη νέα δομή που δημιουργήθηκε στην περιοχή πρόσφυγες που παραμένουν στους δρόμους, για 10η ημέρα μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας.
Έως και χθες το βράδυ στη νέα δομή είχαν μπει 5.000 άτομα από τους 12.000 συνολικά άστεγους.
Από το πρωί, τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην πύλη της νέας δομής περιμένοντας να μπουν, να αρχίσει η ταυτοποίηση τους, να ελεγχθούν υγειονομικά και να οδηγηθούν στις σκηνές τους.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς κοιμήθηκαν έξω από τη νέα δομή περιμένοντας να ανοίξει.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, το μεγάλο όμως στοίχημα είναι τι θα γίνει σε τρεις περιπτώσεις που άμεσα η ΕΛΑΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Η πρώτη είναι οι «σκληροί» στο μπλόκο της Αστυνομίας προς την πόλη μεταξύ των οποίων θεωρείται πως κρύβονται και αυτοί που μέρες τώρα απέτρεπαν τους πρόσφυγες και μετανάστες από το να μπουν στη νέα δομή.
Η δεύτερη είναι περίπου 2000 άτομα όπου έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό που έχει φτιαχτεί και η τρίτη περίπτωση, είναι οι υπολογιζόμενοι σε 1000 με 1500 φυγάδες των βουνών της Μόριας.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων και το προσφυγικό.
Για το ζήτημα του προσφυγικού και με αφορμή μια πρόσφατη ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και υποστήριξε πως έπρεπε να τους έχει μεταφέρει στην ενδοχώρα. Όχι σε κλειστά κέντρα, αλλά σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και σπίτια.
Η κυρία Βούλτεψη με τη σειρά της, ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα το τελευταίο οχτάμηνο ήρθε αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα και προκλήσεις. Για εκείνη η πηγή του κακού όσον αφορά το ζήτημα του προσφυγικού, είναι το «γενικό προσκλητήριο» που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προσφυγικές ροές που πέρασαν στην Ευρώπη τότε δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία.
Η Μόρια, όπως υποστήριξε, όταν δημιουργήθηκε ήταν κέντρο καταγραφής των ανθρώπων που έφταναν και επρόκειτο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Από τότε, πολλές φορές έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές μέσα στη δομή.
Όσο παραμένει σε ισχύ ο κανονισμός του Δουβλίνου, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, τόνισε ο κ. Νικολάου.
Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα, είναι να κλείσει η Μόρια και όλα τα ΚΥΤ των νησιών, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα όπου θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους.