Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα. Aν πατάει πάνω στην εθνική γραμμή , τότε γιατί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές επαφές και συναντούσε τον πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε του ψέλλιζε για το Αιγαίο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο Oruc Reis και την παρουσίαση του στην Αν. Μεσόγειο επί 33 ημέρες, τόνισε ότι σαφέστατα υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει πλαίσιο κυρώσεων εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την Άγκυρα ότι δεν θα επαναφέρει το Oruc Reis στην περιοχή μας.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος συνάντησε πολλές φορές τον Ερντογάν, και όχι σε εύκολες στιγμές.
«Δεν διαχειριστήκαμε εύκολες περιστάσεις σε σχέση με τους γείτονες μας. Είχαμε την προσφυγική κρίση, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο έλληνες στρατιωτικές που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Και στις πιο δύσκολες στιγμές».
Καλέσαμε, πρόσθεσε, για πρώτη φορά να έρθει στην Ελλάδα τούρκος πρόεδρος μετά από 65 χρόνια.
«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρείς διαύλους επικοινωνίας» είπε ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τόνισε πως παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει στο τραπέζι ζητήματα τα οποία είναι λυμένα με βάση τις διεθνείς συνθήκες.
«Μία διαφορά έχουμε με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Να λυθεί μέσα από τον διάλογο . Εμείς ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές το 2016 που σταμάτησαν με ευθύνη την Τουρκία».
«Ναι» στις επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών ωστόσο αναρωτήθηκε αν η ατζέντα θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι «όμως η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση». Έθεσε το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Ορουτς Ρεις και έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζοντας ότι μακάρι αυτό να το έκανε από μόνος του ο Ερντογάν. Ρώτησε τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι: «Αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν-, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Γι΄ αυτό και όλοι επικαλούμαστε τη Χάγη» σημείωσε για να προσθέσει.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη» εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές. Υπογράμμισε ότι όμως δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα σου πριν προσφύγεις στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. «Πας σε διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου;», σχολίασε.
Σε σχέση με τον νόμο Μανιάτη θύμισε ότι αυτός ήταν «σημαία» της ΝΔ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτό το νόμο «ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει, οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε διαφωνία.
Επέλεξε – όπως είπε – να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό και να κερδίσει μερικούς ψήφους. Και τώρα δίνει μάχες για τον Ζάεφ».