Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μια μεγάλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου κινήτρων άμεσης απόδοσης σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής, μεγέθους και κλάδου, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να υποστηριχθεί η προώθηση μετασχηματισμών σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς με ζητούμενο τη μεγέθυνση των νέων ή των υφιστάμενων μονάδων οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση στην πράξη της εξωστρέφειας και της παραγωγικότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή – ήδη έχει συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων – θα καταλήξει είτε σε έναν νέο νόμο, είτε σε συγκεκριμένες αλλαγές και παρεμβάσεις σε υφιστάμενους νόμους.
Η ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αγοράς που διαθέτουν γνώση και εμπειρία προκειμένου το νέο πλαίσιο κινήτρων να ανταποκρίνεται στις επιταγές της οικονομίας μετά τον COVID-19. Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι η κινητικότητα, που εκδηλώνεται έστω και δειλά με εξαγορές ποσοστών μετοχών σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και οι επικείμενες ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της αγοράς απαιτούν γενναίες αποφάσεις για ένα νέο, φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα περιβάλλον, που να ελκύει επενδυτές και επενδύσεις και να δίνει προτεραιότητα σε επιλογές παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Οι εξαγορές από πολυεθνικούς παίκτες ελληνικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας startups είναι μια πρώτη σοβαρή ένδειξη αυτής της τάσης, την ίδια ώρα που αξιόλογα διεθνή funds εξαγοράζουν μερίδια μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρηματικών ομίλων (ενδεικτική αλλά απολύτως χαρακτηριστική της νέας τάσης είναι και η είσοδος ολλανδικής καταγωγής fund στον Ομιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και η δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners για την Vivartia).
Εστίες πυροδότησης
Αλλά γιατί είναι σήμερα άξια λόγου μια ακόμη κυβερνητική πρωτοβουλία που βρίσκεται ακόμη στα σκαριά; Η απάντηση κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να είναι… Εντούτοις, αξίζει την προσοχή μας για έναν και μόνο λόγο. Τόσο οι εμπνευστές της – με το βλέμμα σταθερά προς το Μέγαρο Μαξίμου – όσο και τα στελέχη που ανέλαβαν την ευθύνη να τη φέρουν εις πέρας δεν έχουν σκοπό να παρουσιάσουν άλλο ένα από τα συνήθη «στεγνά» νομοθετικά κείμενα, αλλά να προκαλέσουν πολλές μικρές εστίες πυροδότησης πρωτοβουλιών στο έδαφος της πραγματικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, επιθυμούν και επιδιώκουν το νέο θεσμικό πλαίσιο να δουλέψει από τα κάτω και να αφορά τόσο τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς και τον επαγγελματία αυτοκινητιστή της ελληνικής περιφέρειας, όσο και τον βασικό μέτοχο ή το management ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.
Ναι, το νέο πλαίσιο θα ευνοεί και θα ενθαρρύνει με πολύ συγκεκριμένους τρόπους τις ενώσεις ή τις κοινοπραξίες των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι, που παρέχουν πλήθος υπηρεσιών σε νοικοκυριά, αλλά και οι ιδιοκτήτες ταξί που είναι κάτοχοι άδειας δημόσιου μεταφορικού έργου. Το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις μορφές και τους τύπους συνεργασίας για τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα εργαστήρια των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων στην αγορά ή και στην ενσωμάτωσή της σε δραστηριότητες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Επιπλέον, δίχως άλλο, μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία με επιμέρους εξειδικευμένες παρεμβάσεις θα συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας αλλά και του ανταγωνισμού (και εδώ μετρά το μέγεθος) του τομέα της αγροδιατροφής μέσα από συμπράξεις, δημιουργία clusters – δηλαδή επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί που διασυνδέουν επιχειρήσεις με πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιμελητήρια κ.λπ. που συστεγάζονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχοντας ως κοινό νήμα την παροχή ομάδων προϊόντων κάτω από μία ενιαία ταυτότητα ή και εξειδικευμένων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Τέτοια clusters μας χρειάζονται σήμερα τόσο για την προώθηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι κ.λπ., σε ένα νέο αμπαλάζ που θα διαθέτει ισχυρισμούς υγείας και διατροφής, όσο και για την παραγωγή και τη διάθεση λειτουργικών τροφίμων.
Επιπλέον όλων αυτών υπάρχει και το διαθέσιμο χρήμα: Οι πόροι του νέου Ταμείου Ανάκαμψης. Το τελευταίο μπορεί, δίχως άλλο, να στηρίξει ένα τέτοιο πλαίσιο μεγάλων μετασχηματισμών στην ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μεθόδων. Με άλλα λόγια, δίπλα στα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια – απλησίαστα για την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων – θα υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των νέων εργαλείων που προσφέρει η αγορά. Για παράδειγμα, δεν θα απουσιάζει από το τελικό κείμενο της επιτροπής που έχουν συγκροτήσει τα υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ούτε το crowdfunding!