Το ενιαίο διπλωματικό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου, απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κύπρο, η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου και ο κ. Αναστασιάδης έκαναν δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
«Η επίσκεψή μου αυτή είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες «έχουμε ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Τόνισε δε, ότι με τον «κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την Ε.Ε».
Παράλληλα επισήμανε ότι «η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ενδεχομένως με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια».
«Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Ενιαίο αρραγές μέτωπο»
Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε:
«Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ θερμά για την εγκάρδια υποδοχή και τα καλά σας λόγια.
Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρίσκομαι στη Μεγαλόνησο. Ταξίδι που δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω αμέσως μετά την εκλογή μου, τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας.
Η επίσκεψή μου αυτή είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου.
Γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας.
Η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την Ε.Ε. Συζητήσαμε επίσης για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, πλήττοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Η αποχώρηση του Oruç Reıs είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.
Συζητήσαμε, ακόμη, για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Crans Montana, τον Ιούλιο του 2017.
Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι σχετικές μας πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Μόρια».
«Τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου είναι προβλήματα της Ευρώπης»
Τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου είναι «προβλήματα και της Ευρώπης γιατί τα σύνορα των δύο χωρών είναι σύνορα και της Ευρώπης», τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη Σακελλαροπούλου στην Κύπρο «συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή».
«Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά στην Κύπρο, στην πρώτη της επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων της, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, Κύπρος και Ελλάδα, υπερασπίζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως επίσης την εθνική μας αξιοπρέπεια, πορεύονται με αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένες στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Αποκλειστικός στόχος των έντονων διπλωματικών ενεργειών στις οποίες προβαίνουμε είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης και άμεσος τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε: «Κύπρος και Ελλάδα υπερασπίζονται κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια και πορεύονται με αποφασιστικότητα».