Συνεχίζει την επέλασή του στην Αττική ο κοροναϊός, με τους ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της πανδημίας.
Το λεκανοπέδιο παραμένει στο «κόκκινο» για μια ακόμη ημέρα καθώς από τα 358 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περισσότερα από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού, ενώ σε καθημερινή πλέον βάση ανακοινώνονται επιπλέον περιορισμοί, με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, αν και προς τον παρόν, ακόμα και οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι είμαστε σχετικά μακριά από αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με το MEGA επτά είναι τα κρίσιμα επιδημιολογικά στοιχεία που τρομάζουν τους επιστήμονες και συντηρούν ζωντανό το σενάριο επιβολής νέου lockdown στην Αττική.
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το δεύτερο τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, το τρίτο την αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το τέταρτο τον αριθμό των διασωληνωμένων, το πέμπτο την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το έκτο την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ και το έβδομο τον δείκτη μεταδοτικότητας που είναι πλέον πάνω από το 1.
Σε κάθε περίπτωση οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, θα κρίνουν το εάν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει lockdown στην Αττική.
Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νέα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει πάντως να αποφύγει το γενικό lockdown.
Η έκρηξη στις ΜΕΘ
Παράλληλα, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την Αττική να εξακολουθεί να καταγράφει σταθερά πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου πεδίου.
Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Κοτανίδου, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».
Επίσης αρνήθηκε πως στη σύσκεψη σήμερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο lockdown αλλά μόνο το θέμα των ΜΕΘ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, διατύπωσε τον προβληματισμό των γιατρών για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αναφέροντας ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, διατηρώντας την ανησυχία των ειδικών στα ύψη.
Συγκεκριμένα,ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Εξ αυτών 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα 43 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας προστίθενται 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 46 εισαγόμενα κρούσματα.
Έτσι, από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 32 συνδέονται με τα ΚΥΤ στη Λέσβο (Καρά Τεπέ) και στη Σάμο.
Φυσικά η Αττική «φλέγεται» για μια ακόμα ημέρα, μετρώντας 194 κρούσματα, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται τα Τρίκαλα, τα οποία μετρούν 13 κρούσματα. Δέκα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε αναλυτικά:
- 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσα
- 2 κρούσματα στην Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση