Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.
«Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, έχουμε αρνητικά και αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, κυρίως στην Αττική», τόνισε αρχικά ερωτηθείς για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα.
Όπως ανέφερε, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εστίες στο κέντρο της Αθήνας, οι παραθεριστές που επέστρεψαν από περιοχές με μεγάλο φορτίο και τα σχολεία που άνοιξαν.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν είναι κόκκινος, δεν είμαστε σε φάση lockdown, αλλά η κατάσταση χρειάζεται επαγρύπνηση», υπογράμμισε.
Υψηλά τα 300 κρούσματα την ημέρα, αλλά διαχειρίσιμα
Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το αν επαρκούν, ο κ. Σύψας ανέφερε πως: «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, σε δόσεις, είχαν ήδη μια μικρή επίδραση στην επιδημία. Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση, βέβαια σε υψηλά νούμερα».
«Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», είπε.
Βέβαια, διευκρίνισε ότι τα 300 κρούσματα την ημέρα είναι ένας υψηλός αριθμός, αλλά εφόσον σταθεροποιηθούν μετά μπορούν και να μειωθούν. «Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάθε μέρα κοιτάμε την κατάσταση και τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα ληφθούν και νέα μέτρα», πρόσθεσε.
«Θα πάμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού με τον κοροναϊό»
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «θα πάμε μέχρι την άνοιξη, τις αρχές καλοκαιριού με τον κοροναϊό. Ακόμα κι αν έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το 70% του πληθυσμού, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».
Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης και την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης και συμβούλεψε να κοιτάμε το επόμενο βήμα και να μην κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις.