Είχε να συμβεί από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Για πρώτη φορά από εκείνη τη σκοτεινή δεκαετία του 1930, οι περισσότεροι νέοι στην Αμερική ηλικίας 18-29 ετών ζουν στο πατρικό τους σπίτι. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew Research Center, το 52% των νέων αυτής της ηλικίας ζει με τους γονείς του και ο λόγος δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως μαρτυρά το γεγονός πως τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό ήταν 47%. Σε απόλυτους αριθμούς, 26,6 εκατομμύρια νέοι φιλοξενούνται στην πατρική στέγη – 2,6 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με επτά μήνες πριν. Η αύξηση, λένε οι ερευνητές του ινστιτούτου, είναι μεγαλύτερη για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και για τους λευκούς.
Είναι ένα ρεκόρ σχεδόν εκατονταετίας, το οποίο έχει απόλυτη σχέση με ένα άλλο ρεκόρ: σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποτέ από το ξέσπασμα της πανδημίας δεν είχαν καταγραφεί τόσο πολλά κρούσματα όσα την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 27% από τη μία εβδομάδα στην άλλη, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει πλέον το 1 εκατομμύριο.
Δεν είναι ωστόσο ο φόβος της ασθένειας αυτό που κρατά όλους αυτούς τους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης εκτόξευσαν τη νεανική ανεργία στα ύψη. Ενας στους δέκα νέους αναγκάστηκε να μετακομίσει. Και άλλος ένας στους δέκα επέστρεψε στην πατρική οικία είτε επειδή έχασε τη δουλειά του είτε επειδή έκλεισε το κολέγιο όπου σπούδαζε.
Στο μεταξύ, τίποτε δεν δείχνει πως θα μπορούσε να αναστραφεί σύντομα η τάση. Αντίθετα, το νέο κύμα της πανδημίας φέρνει νέους περιορισμούς και νέα μέτρα. Η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα υποβάλλεται σε τεστ όποιος εισέρχεται στη χώρα από το Παρίσι και άλλες επτά περιοχές της Γαλλίας. «Τα στοιχεία που έχουμε από την Ευρώπη είναι ανησυχητικά. Η Ιταλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη χαθούν οι θυσίες που κάναμε έως τώρα» έγραψε στο Twitter ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Η Γαλλία μέτρησε 5.298 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, σχεδόν τα μισά από την προηγούμενη ημέρα. Η Ιταλία ωστόσο, μια χώρα που είχε χτυπηθεί πολύ σκληρά από την πανδημία την περασμένη άνοιξη, έχει καταφέρει να συγκρατεί τον αριθμό των κρουσμάτων στην τάξη της μιας χιλιάδας.
Ανήσυχη είναι και η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα και τους εργοδότες να καλύπτονται τα έξοδα που κάνουν οι εργαζόμενοι για την εργασία τους όταν αυτή γίνεται από το σπίτι. Σύμφωνα με το Reuters, στα έξοδα αυτά περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα των υπολογιστών. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, μπορούν να ζητήσουν ένα πιο ελαστικό ωράριο εργασίας.
Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Ισραήλ, όπου παρά το lockdown των τριών εβδομάδων τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και το σύστημα υγείας δέχεται τρομακτικές πιέσεις. Στη χώρα αυτή των μόλις 9 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται καθημερινά 5.000 κρούσματα, ενώ πολλοί είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Προετοιμαζόμενος για το «χειρότερο σενάριο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε από τον στρατό να είναι έτοιμος να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Αν και τα σχολεία έχουν κλείσει, οι Ισραηλινοί επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, να μετακινούνται για να εργαστούν, να συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες και να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες.