Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα δεν φαίνεται να «παρέσυρε» την άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση ούτε το άνετο προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις (της Pulse και της MRB), η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κυμαίνεται γύρω στους 17%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στο ναδίρ, αφού συγκεντρώνει χαμηλότερα ποσοστά από το «κανένας από τους δύο»).
Στο άλλο «καυτό» θέμα της επικαιρότητας, πάνω από πέντε στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά.
Ενώ όμως η Νέα Δημοκρατία παίρνει «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το κυβερνητικό επιτελείο «χάνει» όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, του «Ιανού» και του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Πρόκειται για τρία θέματα, στα οποία παρατηρείται φθορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς οι πολίτες βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση.
Κοροναϊός: Πόσο ανησυχούν οι πολίτες – Τι λένε για μάσκα και lockdown
Όσον αφορά στον κοροναϊό, ενδεικτικό του ότι η κοινωνία δεν έχει ακόμα αναρρώσει από το πρώτο lockdown της άνοιξης, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά ενός νέου lockdown, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι πρέπει να προκριθούν άλλες λύσεις.
Σίγουρο είναι πάντως ότι οι πολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και γενικά για την εξέλιξη της πανδημίας, με τα επίπεδα ανησυχίας να είναι αντίστοιχα με αυτά του Απριλίου.
Ιδιαίτερα στην Αττική, σχεδόν οχτώ στους δέκα κατοίκους της περιφέρειας ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα έξι στους δέκα κατοίκους.
Παρά τις παραφωνίες των αρνητών της πανδημίας και της μάσκας, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας.
Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι διαφαίνεται η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικιακά στη δημοσκόπηση της Pulse, καθώς – παρότι υψηλό – το ποσοστό των νέων 17 έως 29 ετών που τάσσονται υπέρ της μάσκας είναι και το χαμηλότερο.
Στο 17% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Και στις δύο δημοσκοπήσεις, διαπιστώνεται η παγιωμένη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσκόπηση της Pulse, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 23%, το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα 6%, Λευκό/άκυρο/αποχή 5% και δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8% του δείγματος.
Στο γκάλοπ της MRB, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, το ΚΙΝΑΛ 5%, το ΚΚΕ4,7%, η Ελ. Λύση 4,1%, το ΜέΡΑ25 2,9%. Στο 18,7% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 5,6% το άκυρο/λευκό.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Και στις δύο δημοσκοπήσεις καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με διαφορά που ξεπερνά το 20%.
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός
Στη δημοσκόπηση της MRB, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29,8%, η Φώφη Γεννηματά με 21,3%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 18,2%.
Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 17,9%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 13,5% των θετικών απόψεων.
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης
Στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των υπουργών της κυβέρνησης ανέβηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB.
Ο κ. Δένδιας συγκεντρώνει 55,2% των θετικών απόψεων, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 51,5% και ο Τάκης Θεοδωρικάκος με 51,3 %.
Πώς αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ερώτημα για την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης, στη δημοσκόπηση της MRB.
Το 53% αποτιμά θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, κάτι που φαίνεται και στη δημοσκόπηση της Pulse.
Οριακά κερδίζει η κυβέρνηση τα εύσημα και στους χειρισμούς για την υγειονομική κρίση (51,2% θετικές γνώμες έναντι 44,7% αρνητικές).
Η Νέα Δημοκρατία «χάνει» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ιανός» (37,2% αρνητικά), ενώ οι πολίτες βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.
«Όχι» στο lockdown λένε οι πολίτες
Περνώντας στο μείζον ζήτημα του κοροναϊού και των επιπτώσεών του, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (το 70,5%) τάσσεται κατά ενός νέου lockdown στην περιοχή του.
Τι λένε οι πολίτες για τη χρήση μάσκας
Υπέρ της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κοροναϊού τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων της δημοσκόπησης.
Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%.
Όσο μεγαλύτεροι τόσο πιο πεπεισμένοι για την ανάγκη μάσκας
Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 61% των ερωτώμενων της ηλικιακής ομάδας 17 – 29 χρόνων, το 22% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 17% του δείγματος δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 68% των ερωτώμενων, το 29% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 3% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 59 χρόνων δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 75% των ερωτηθέντων, το 19% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 6% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 85% των ερωτηθέντων, το 10% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Ανησυχία για τον κοροναϊό – Ειδικά στην Αττική
Στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ ή αρκετά, με το 40% να απαντά πολύ (έναντι 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου) και το 26% αρκετά (έναντι 30%).
17% των ερωτώμενων απαντά μέτρια (18%), ενώ 11% συνολικά απαντά από λίγο έως ελάχιστα/καθόλου, με το 4% να δηλώνει λίγο (έναντι 6%) και το 7% ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 7%).
Στην περιφέρεια Αττικής το 77% του δείγματος ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κοροναϊό, μέτρια ανησυχεί το 13%, το 7% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κοροναϊό, μέτρια ανησυχεί το 20%, το 13% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.