Παραμένει η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ 14 μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% (έναντι 41,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ιουλίου), και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός (23%), με τα ποσοστά από τη μικρή δημοσκόπηση υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος να φαίνεται ότι τα καρπώνονται το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% (έναντι 41,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), τον ΣΥΡΙΖΑ 23% (σταθερό), το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 6,5% (από 6%), το ΚΚΕ 5,5% (5%), η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% (3,5%), η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6% (7%), Λευκό/άκυρο/αποχή 5% (σταθερό) και δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8% του δείγματος (7%).

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 17,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 41,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής να καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4% η ΜέΡΑ 25 2,5% (σταθερό), άλλο κόμμα 6,5% , δεν ξέρω/αναποφάσιστοι δηλώνει το 8,5% του δείγματος.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος (έναντι 48%), ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24% (σταθερό) με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ανδρών να διαμορφώνεται στο 22%.

26% κρίνει ότι κανένας από τους δυο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός (23% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (5%).

Ελληνοτουρκικά

Οι αποφάσεις/ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων συνολικά, δηλαδή σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση το 21% (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση το 37% (έναντι 38%).

Το 19% των ερωτώμενων (έναντι 20% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται μάλλον σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% (16%) δηλώνει ότι κινούνται σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση.  8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (9%).

Τι λένε οι πολίτες για τη χρήση μάσκας

Υπέρ της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κοροναϊού τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων της δημοσκόπησης.

Ειδικότερα, το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δηλώνει ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%.

Όσο μεγαλύτεροι τόσο πιο πεπεισμένοι για την ανάγκη μάσκας

Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 61% των ερωτώμενων της ηλικιακής ομάδας 17 – 29 χρόνων, το 22% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 17% του δείγματος δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 68% των ερωτώμενων, το 29% απαντά μάλλον ή σίγουρα όχι, ενώ το 3% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στην ηλικιακή ομάδα 45 – 59 χρόνων δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 75% των ερωτηθέντων, το 19% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 6% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω δηλώνει ότι έχει μάλλον ή σίγουρα πεισθεί το 85% των ερωτηθέντων, το 10% απαντά  μάλλον ή σίγουρα όχι ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Ανησυχία για τον κοροναϊό – Ειδικά στην Αττική

Στην ερώτηση πόσο τους ανησυχεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ ή αρκετά, με το 40% να απαντά πολύ (έναντι 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου) και το 26% αρκετά (έναντι 30%).

17% των ερωτώμενων απαντά μέτρια (18%), ενώ 11% συνολικά απαντά από λίγο έως ελάχιστα/καθόλου, με το 4% να δηλώνει λίγο (έναντι 6%) και το 7% ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (από 7%).

Στην περιφέρεια Αττικής το 77% του δείγματος ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κοροναϊό, μέτρια ανησυχεί το 13%, το 7% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί αρκετά έως πολύ για τον κοροναϊό, μέτρια ανησυχεί το 20%, το 13% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.