Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέργκιο Ματαρέλα, δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας του «επίσης αγαπούν την ελευθερία, ενδιαφέρονται όμως και για τη σοβαρότητα», απαντώντας στο υπονοούμενο του Μπόρις Τζόνσον ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι μεγαλύτερος από ό,τι στην Ιταλία και τη Βρετανία, επειδή οι Βρετανοί αγαπούν την ελευθερία τους περισσότερο.
Το σχόλιο του Ματαρέλα έγινε ήρθε στο τέλος μιας τελετής στη Σαρδηνία που πραγματοποιήθηκε εις μνήμην του πρώην Ιταλού προέδρου Φραντσέσκο Κοσίγκα.
Το καυστικό σχόλιο του Τζόνσον
Απαντώντας σε ερώτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το κατά πόσον οι χαμηλότεροι ρυθμοί μόλυνσης στην Ιταλία και τη Γερμανία ήταν αποτέλεσμα του ότι οι δύο χώρες έχουν αποτελεσματικότερα συστήματα τεστ και ιχνηλάτησης, ο Τζόνσον απάντησε ότι η Βρετανία είναι «μια χώρα που αγαπά την ελευθερία και, αν εξετάσετε την ιστορία αυτής της χώρας τα τελευταία 300 χρόνια, ουσιαστικά κάθε πρόοδος, από την ελευθερία του λόγου μέχρι τη δημοκρατία, προέκυψε από αυτό».
Τα σχόλια του Τζόνσον, που φαίνεται πως επιχειρούν να συνδέσουν τους ρυθμούς αύξησης των λοιμώξεων στη Γερμανία και την Ιταλία με την ιστορική εμπειρία του ολοκληρωτισμού, έχουν κατακλύσει τα ιταλικά ΜΜΕ, με τον υφυπουργό υγείας, Πιερπάολο Σιλέρι να δηλώνει επίσης στον Guardian ότι «η ελευθερία πηγάζει από τον σεβασμό στους κανόνες».
Χαμός στα ιταλικά ΜΜΕ
Τα σχόλια προκάλεσαν έντονες διαφωνίες στα ιταλικά ΜΜΕ, με τον Μάσιμο Γκραμελίνι να γράφει την Πέμπτη στην Corriere della Sera: «Εν ολίγοις, αν φοράμε περισσότερες μάσκες εδώ από ό,τι στο Λονδίνο, αυτό οφείλεται στο ότι εμείς είχαμε Μουσολίνι και εκείνοι Τσόρτσιλ».
Ο Σιλέρι τόνισε ότι είχε διαβάσει τα σχόλια του Τζόνσον από τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει το συγκείμενο εντός του οποίου προέκυψαν. Όμως πιστεύει ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ιταλών τηρεί με προσοχή τους βασικούς κανόνες, είναι και αυτό που έχει επιτρέψει στους πολίτες να διατηρήσουν την ελευθερία τους και να ζουν σε σχετικά φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν και τη μελλοντική τους ελευθερία.
«Οι κανόνες διασώζουν την ελευθερία μας»
Σύγκρινε την απλή πρακτική της χρήσης μάσκας, με τη χρήση αδιάβροχου και ομπρέλας όταν βρέχει. «Πιστεύω ότι η χρήση μάσκας, που είναι ένας από τους πρώτους κανόνες που επιβλήθηκαν, έχει υπάρξει κομβική στη μείωση της διασποράς», σημείωσε ο Σιλέρι.
«Έχουμε υπάρξει πολύ αυστηροί με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εκεί όπου η τήρηση αποστάσεων είναι αδύνατη. Επιπλέον, χαλαρώσαμε τους κανόνες του lockdown σταδιακά. Έτσι, οι αυστηροί κανόνες που έχουμε αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματική ελευθερία, η κανονικότητα προέρχεται από την τήρησή τους και η μη τήρησή τους, κατά τη γνώμη μου, αντίκειται στη μελλοντική μας ελευθερία».
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του μακριού και σκληρού εθνικού lockdown, που ανέκοψε την καταστροφική πορεία του ιού στο Βορρά και απέτρεψε την επανάληψη της τραγωδίας και στο νότο, αλλά και το αποτελεσματικό σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης, έχει επιτρέψει στην Ιταλία θα αποφύγει ένα ισχυρό δεύτερο κύμα, όπως αυτά που βιώνουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία.
Ωστόσο, προειδοποίησε: «Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε λίγα κρούσματα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει για πάντα… Ελπίζουμε να βρεθεί ένα εμβόλιο, όμως δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό και, μέχρι να γίνει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυτούς τους κανόνες».
Η Ιταλία πραγματοποιεί και τεστ στυλεού στα αεροδρόμια για τους επιβάτες που φτάνουν από «κόκκινες» χώρες. Όμως ο Σιλέρι πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από μια κοινή πολιτική προκειμένου η κίνηση των ανθρώπων εντός της ένωσης να πραγματοποιείται με ασφάλεια.
Πηγή: www.theguardian.com
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»