«Το αλκοόλ φέρνει χαλάρωση και τους ανθρώπους πιο κοντά, κι αυτό είναι επικίνδυνο».
Πρόκειται για δήλωση του καθηγητή Νίκου Σύψα ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να δικαιολογήσει την απόφαση για το λουκέτο σε περίπτερα, κάβες κ.λπ. μετά τις 12.
Είναι ο ίδιος επιστήμονας που είχε πει «να μην αγκαλιάζουμε και να μη φιλάμε τα παιδιά στο σπίτι».
Πρόκειται για μια απόδειξη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι «ειδικοί» και οι υπεύθυνοι της κρατικής μηχανής απλώς κινούνται… βλέποντας και κάνοντας.
Ή όπως θα έλεγε ο Πιραντέλλο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Διότι όταν ένα μέλος της επιτροπής που εισηγείται μέτρα, και από τους καθηγητές που έχουν πιάσει στασίδι στα τηλεπαράθυρα, λέει τέτοια πράγματα τότε υπάρχει πρόβλημα.
Τι θα πει «το αλκοόλ μας φέρνει πιο κοντά κι αν το κόψουμε θα τηρούμε τις αποστάσεις;» Κι αν είναι έτσι γιατί δεν απαγορεύουμε γενικά το αλκοόλ; Να επιστρέψουμε στην εποχή της ποταπαγόρευσης για να σκοτώσουμε τον κοροναϊό.
Διότι προφανώς μέχρι τις 12 παρά πέντε όποιοι πίνουν το τσιπουράκι τους ή το κοκτέιλ ή τη μπύρα τους, κι έρχονται πιο κοντά δεν κολλάνε. Όμως, αν πάνε 12 και 1 και πάρουν ποτά από την κάβα μέσα στη διάρκεια της νύχτας θα… έρθουν πιο κοντά.
Πρόκειται περί αστειοτήτων. Όπως αστείο είναι και το μέτρο του λουκέτου στα περίπτερα. Λες και μπορεί αυτό να κόψει την επέλαση του κοροναϊού.
Λες και αν θέλουν οι νέοι να βρουν ποτό δεν θα βρουν. Δεν θα πάρουν από το σπίτι, δεν θα παραγγείλουν και θα έρθει με ντελίβερι όπου βρίσκονται.
Όμως, ακόμη και αυτό το μέτρο «μπάζει» γιατί έχει έναν και μόνο σκοπό. Να στοχοποιήσει την πλατεία, τους νέους, τις μαζώξεις του κόσμου.
Από ποια επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ο κοροναϊός επελαύνει επειδή μαζεύονται τα πιτσιρίκια στις πλατείες και πίνουν μπύρες.
Δηλαδή τους πείραξαν οι πλατείες και δεν τους πείραξαν τα σχολεία;
Γιατί ο γιος και η κόρη κάθε οικογένειας να βρίσκεται με 28 άλλα παιδιά σε μια μικρή τάξη (έστω και με μάσκα) και να μην βρίσκεται με 2-3 φίλους του σε εξωτερικό χώρο;
Γιατί να μπαίνει λουκέτο στα θέατρα, τους κινηματογράφους ή τις συναυλίες (όπου τηρούνταν τα μέτρα στις περισσότερες περιπτώσεις) και να αφήνεται ο χαμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Πώς δεν θα κολλήσει ο εργαζόμενος ή το παιδί μέσα σε ένα λεωφορείο αλλά θα κολλήσει αν έρθει πιο… κοντά με τον φίλο του γιατί θα πιεί ένα ποτό παραπάνω;
Κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. Πριν από μερικούς μήνες η Αστυνομία μπούκαρε στις πλατείες και πλακωνόταν με τους πιτσιρικάδες. Το ίδιο σκηνικό θα έχουμε και από σήμερα το βράδυ;
Γιατί είναι σίγουρο ότι το να κλείσεις τα περίπτερα δεν περιορίσεις τις συγκεντρώσεις. Ειδικά από τη στιγμή που όλα τα καταστήματα κλείνουν στις 12 το βράδυ κι εκείνη την ώρα γίνεται χαμός στους δρόμους.
Μην στοχοποιείτε, επομένους τους νέους, τις πλατείες, το αλκοόλ ή τους περιπτεράδες. Και κυρίως οι επιστήμονες και οι ειδικοί μην προκαλείτε με δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και απλά προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση.
Πείστε τους νέους να φοράνε μάσκες και να παίρνουν μέτρα προστασίας. Και κυρίως το ίδιο το κράτος και οι ειδικοί να φροντίζουν να προστατεύουν τους πολίτες. Οχι όπως στις σχολικές αίθουσες και στα λεωφορεία…