Δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά μόνο στις δοκιμές των εμβολίων. Θα προσβληθούν και εθελοντικά από τον ιό οι περίπου 2.000 άνθρωποι που δήλωσαν συμμετοχή στο πρώτο πρόγραμμα του είδους παγκοσμίως, στόχος του οποίου είναι να επιταχυνθούν οι χρόνοι ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό. Οι δοκιμές αυτές, «δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης» σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα πραγματοποιηθούν σε άγνωστη προς το παρόν υποδομή στην περιοχή του Λονδίνου, όπου οι εθελοντές θα προσβληθούν σκοπίμως από τον ιό προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων.
Οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο και σε συνθήκες απόλυτης καραντίνας για όσους εμπλακούν στο πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, οταν θα παρουσιαστεί επισήμως το πρόγραμμα. Ερευνητές δήλωσαν πάντως στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως οι δοκιμές αυτές είναι αποφασιστικής σημασίας στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα νικήσει τον κορωνοϊό. Οι εθελοντές πρώτα θα λάβουν τη δόση του εμβολίου και περίπου έναν μήνα αργότερα θα λάβουν και μια «δόση πρόκλησης» του ιού SARS-CoV-2, φυσικά σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες.
Οι περίπου 2.000 εθελοντές επιστρατεύτηκαν από τις τάξεις της οργάνωσης 1Day Sooner, η οποία έχει τη βάση της στην Αμερική και τάσσεται υπέρ αυτής μεθόδου έρευνας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Τα μέλη της παγκοσμίως ξεπερνούν τις 37.000. Ο τύπος αυτός των δοκιμών είναι πάντως κάθε άλλο παρά πρόσφατος. Η αρχή τους τοποθετείται στο μακρινό 1796 όταν ένας πιονέρος των εμβολίων, ο Εντουαρντ Τζένερ, εμβολίασε τον οκτάχρονο Τζέιμς Φιπς με τον ιό της δαμαλίτιδας. Αργότερα η ίδια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εμβολίων για τον τύφο, τη χολέρα και την ελονοσία, αλλά και για να διαπιστωθεί πώς το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά στη γρίπη και άλλους ιούς.
Το πρόγραμμα για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιηθεί υπό την ακαδημαϊκή επιστασία του London Imperial College, ενώ το κομμάτι των ερευνών ανέλαβε το εργαστήριο hVivo, το οποίο υπάγεται στον ιρλανδικό οργανισμό φαρμακολογικών ερευνών Open Orphan. Η υποδομή όπου θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές είναι πιθανόν να είναι μια κλινική 24 κλινών στην περιοχή Γουάιτσαπελ του Λονδίνου, εκτός εάν επιλεγεί κάποια μεγαλύτερη υποδομή.
«Οταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου παγκόσμιες απειλές όπως είναι ο Covid-19, είναι ηθική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε σε αυτού του τύπου τις μελέτες ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη εμβολίων και στη συνέχεια να διαπιστώσουμε ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά από αυτά» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Ντόμινικ Ουίλκινς, καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Τα εμβόλια που εμφανίζονται να είναι αποτελεσματικά στην πρώτη φάση των δοκιμών δεν είναι απαραιτήτως και τα καλύτερα» προσέθεσε ο ίδιος.
Για την πραγματοποίηση του προγράμματος θα χρειαστεί τόσο η έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής MHRA όσο και μιας ανεξάρτητης επιτροπής βιοηθικής. «Οι δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης μπορεί να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξη των εμβολίων, καθώς μας παρέχουν νωρίτερα στοιχεία σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητά τους, ειδικά όταν είναι χαμηλά τα ποσοστά της μόλυνσης από τον ιό στον πληθυσμό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η MHRA.
Η ίδια Αρχή εγγυάται πως «η ασφάλεια των εθελοντών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». Ο επικεφαλής της εθελοντικής πρωτοβουλίας στη Βρετανία είναι ο 18χρονος Αλαστερ Φρέιζερ Ούρκουχαρτ, ο οποίος αφιέρωσε τον χρόνο του στην επίτευξη του προγράμματος προτού εγγραφεί στο College London όπου θα σπουδάσει Βιολογία του Καρκίνου. «Στον ιό θα εκτεθούν νέοι και υγιείς άνθρωποι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δοκιμάσουμε περισσότερα εμβόλια σε λιγότερο χρόνο» λέει.