Εξαπλάσια κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα με σχεδόν 60% περισσότερους θανάτους, σε σχέση με την περίοδο 4-13 Απριλίου όταν η πανδημία βρισκόταν στην πρώτη φάση της μεγάλης έξαρσής της και είχε ξεκινήσει (από τις 13 Μαρτίου) η «καραντίνα» για να περιορισθεί η διασπορά του φονικού ιού.
Το ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι θάνατοι ηλικιωμένων σε σχέση με το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Ακόμη, το τελευταίο δεκαήμερο (18-27 Σεπτεμβρίου) υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αλλά διπλασιασμός των νεκρών. Δείγμα της μεγάλης θνησιμότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας λόγω του Covid-19.
Το ανέμελο καλοκαίρι και η έλλειψη… φόβητρου
Τα νέα αυτά συγκριτικά στοιχεία – σε τρία κρίσιμα δεκαήμερα- από την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας κι από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ που αποκαλύπτει «Το Βήμα» προκύπτει η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω κυρίως την έλλειψης προληπτικών μέτρων το καλοκαίρι, λόγω του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις πλατείες κλπ . Όπως ίσως και γιατί δεν λειτουργεί-όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι- το «φόβητρο» της γειτονικής Ιταλίας με τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε ημέρα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου που είχε υποβοηθήσει τα περιοριστικά μέτρα κι είχε οδηγήσει στη μεγάλη πειθαρχία των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής ότι την περίοδο 4 έως 13 Απριλίου το ποσοστό θνησιμότητας στη γειτονική Ιταλία ήταν 86 νεκροί ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. 5.118 νεκροί με πληθυσμό Ιταλίας 60,4 εκ κατοίκους), στην Ελλάδα αυτό περιοριζόταν σε τρεις νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός αυτός στην Ιταλία έχει περιορισθεί στους 2,7 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. τα κρούσματα είναι περισσότερα λόγω αυξημένων τεστ, όμως υπάρχει χρήση μάσκας από όλους) και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε πέντε θύματα ανά 1.000.000 κατοίκους, σε ανατροπή δηλαδή πολλών δεδομένων.
Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διάστημα του Απριλίου, όταν υπήρχε ο «συναγερμός» για τον covid-19, υπήρχαν 19 εισαγωγές στις ΜΕΘ έναντι 49 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και 72 το τελευταίο δεκαήμερο. Ακόμη εκείνη τη χρονική περίοδο του Απριλίου είχαν καταγραφεί 116 κρούσματα σε ηλικιωμένους με αριθμό θανάτων 22 (ποσοστό θνησιμότητας 19%) ενώ τώρα καταγράφονται 40 θάνατοι ηλικιωμένων σε 259 κρούσματα με τον συνυπολογισμό όμως ότι έχουν υπάρξει περισσότερα τεστ.