Τρομερές αστοχίες, λάθη, σύγχυση, μπρος-πίσω, ενδεχομένως και αλόγιστη δαπάνη χρημάτων για αχρείαστα υλικά, ζαρντινιέρες, γιγαντιαίοι φοίνικες.
Δεν παραβλέπω όλα τα παραπάνω για την Πανεπιστημίου.
Όμως δεν μπορώ να προσπεράσω και κάποια βήματα προς τα εμπρός για το ποδήλατο 🚲 και τη βιώσιμη κινητικότητα που προέκυψαν, έστω και από…σπόντα, κάποια θετικά για το «αύριο» αυτής της πόλης.
Ουδείς βέβαια ασχολείται με αυτά. Το αρνητικό εξάλλου μεταδίδεται και αναπαράγεται με ταχύτητες φωτός…
Τα θετικά όμως, από όσα συμβαίνουν στην Πανεπιστημίου, δεν πρέπει να αποσιωπηθούν ούτε να εξαφανιστούν. Οφείλουν να βελτιωθούν και να ενσωματωθούν στην τελική ανάπλαση. Και τα όποια λάθη να διορθωθούν.
Ποια είναι αυτά; Να τι έχω καταγράψει. Μιλάω πάντα για το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα.
1ον. Ο λειψός ποδηλατόδρομος της Πανεπιστημίου – λειψός διότι προς το παρόν δεν συνδέει τίποτα – έχει βελτιώσει τη συνύπαρξη ποδηλάτου – αυτοκινήτου στην Αθήνα. Μόνο όποιος χρησιμοποιεί ποδήλατο αλλά και τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο της Πανεπιστημίου μπορεί να το πει αυτό. Ναι, αρκετά ι.χ. και ταξί όταν στρίβουν δεξιά (προς Χ.Τρικούπη, Μπενάκη), όταν συναντούν ποδήλατα παραχωρούν προτεραιότητα και προσέχουν. Όλο και περισσότεροι οδηγοί το κάνουν αυτό. Άλλωστε για πρώτη φορά υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας πληροφοριακές πινακίδες που επισημαίνουν ότι στις διαβάσεις εκτός από διέλευση πεζών υπάρχει και διέλευση ποδηλάτων.
2ον. Οι ταχύτητες στη Πανεπιστημίου μειώθηκαν λόγω και του περιορισμού των λωρίδων κυκλοφορίας. Αυτό όμως γιατί είναι απαραίτητα κακό; Γιατί στο Κέντρο της Πρωτεύουσας, σε κατοικημένη περιοχή, τα ι.χ. πρέπει να αναπτύσσουν ταχύτητα 60 χλμ., 70χλμ., κάποιες φορές και 80 χλμ; Σε όλες τις πόλεις οι αρχές χαμηλώνουν τα όρια ταχύτητας και κάνουν παρεμβάσεις υπέρ της μετακίνησης με μέσα μεταφοράς, ποδήλατο, πεζή.
3ον. Το ποδήλατο μπαίνει στο επίκεντρο της συζήτησης – έστω και ανορθόδοξα. Αντιμετωπίζεται ως μέσο μετακίνησης για τους πολίτες της Πρωτεύουσας.
4ον. Ο ποδηλατόδρομος – ανορθόδοξος, λειψός, προβληματικός, όπως θέλετε πείτε τον – ήδη χρησιμοποιείται.