Εν μέσω πανδημίας, με τον Covid-19 να έχει κοστίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, θα έλεγε κανείς πως μερικοί ακυρωμένοι, από τον φόβο του ιού, γάμοι είναι αμελητέο ζήτημα. Οταν όμως μιλάμε για την ακύρωση ή αναβολή κάπου 9.000 γάμων, σχεδιασμένων από διεθνή ζευγάρια, σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές πολυτελών γάμων παγκοσμίως, στην Ιταλία, γίνεται ένα ζήτημα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
H Μόλι και ο Πίτερ είναι ένα ζευγάρι με έδρα το Λονδίνο. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν άκουσαν πως η Ιταλία θα έμπαινε σε απόλυτο lockdown, πήραν τηλέφωνο τον «wedding planner» τους, την εταιρεία στην οποία είχαν εμπιστευτεί την οργάνωση, ώστε να ακυρώσουν τον – αξίας 130.000 ευρώ – επικείμενο γάμο τους στη λίμνη Κόμο. Τους είπαν όμως πως, αν δεν επαναπρογραμμάτιζαν το όλο event για τον χειμώνα, θα έχαναν τα χιλιάδες ευρώ που είχαν δώσει ως προκαταβολή.
Την ίδια εμπειρία βίωσαν, κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, εκατοντάδες ακόμα ζευγάρια που σχεδίαζαν να παντρευτούν στην Ιταλία, στη λίμνη Κόμο ή την Τοσκάνη, στην Ακτή του Αμάλφι, την Απουλία ή τη Σικελία. Η Μόλι και ο Πίτερ έχουν πάει την εταιρεία στα δικαστήρια, και οι περισσότερες αντίστοιχες εταιρείες έχουν έκτοτε απαλύνει τη στάση τους, προσαρμοζόμενες στην κρίση. Ομως οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η αβεβαιότητα όσον αφορά στις επιστροφές χρημάτων έχουν συντελέσει στην ακύρωση ή αναβολή, φέτος, περίπου 9.000 «διεθνών» γάμων στην Ιταλία.
Αναθεώρηση σχεδίων
Οπως λέει στους Financial Times η Λιζ Λίνκλετερ, μία διοργανώτρια γάμων με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται στους επονομαζόμενους «destination weddings» (γάμους σε κάποιον ιδιαίτερο προορισμό), η πανδημία έκανε όλους τους αμερικανούς και βρετανούς πελάτες της (οι μισοί από τους οποίους παντρεύονται στην Ιταλία) να αναβάλουν και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. «Εχουν δεύτερες σκέψεις ακόμα και για το 2021 και το 2022», σημειώνει η ίδια. «Ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πολλοί από αυτούς λοιπόν προτιμούν να μείνουν σπίτι και να κάνουν κάτι τοπικό».
Σύμφωνα όμως με την Assoeventi, τον βραχίονα της Confindustria (της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλικής Βιομηχανίας) που συνασπίζει τις εταιρείες οργάνωσης εκδηλώσεων, πέραν των διεθνών γάμων αναβλήθηκε και ένα 85% των περίπου 210.000 σχεδιαζόμενων ιταλικών γάμων. Ο κλάδος, σημειώνει ο πρόεδρος της Assoeventi, Μικέλε Μποκάρντι, αναμένεται να χάσει σχεδόν όλα τα έσοδα που ανέμενε για φέτος, κάπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, με τους «destination weddings» να εκπροσωπούν περίπου το ένα τρίτο της απώλειας. «Οι διεθνείς γάμοι είναι οι πιο προσοδοφόροι για τις τοπικές οικονομίες γιατί είναι γενικά πολυτελείς και διαρκούν από τρεις έως και επτά ημέρες».
Το πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες είναι βαρύ. Εκδηλώσεις και γάμοι στηρίζουν τον τουρισμό και δημιουργούν κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ιταλία περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες ή έμμεσες εποχικές θέσεις εργασίας, με την οικονομία της νότιας Ιταλίας να εξαρτάται ιδιαιτέρως από αυτούς. Μόνο στην Απουλία, οι διεθνείς γάμοι παρήγαγαν πέρυσι έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ – που αναμένεται να σημειώσουν φέτος πτώση μεγαλύτερη του 90%.
H Ιταλία δεν απαγορεύει τη διοργάνωση γαμήλιων δεξιώσεων, επιβάλλει ωστόσο αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων, τις κοινωνικές αποστάσεις και τη χρήση μάσκας. Χοροί και αγκαλιές απαγορεύονται, τα περισσότερα ζευγάρια λοιπόν επιλέγουν να αναβάλουν τον γάμο τους, αφήνοντας συνολικά 46.000 επιχειρήσεις – από τους wedding planners μέχρι τις εταιρείες κέιτερινγκ και τους ανθοπώλες – να παλεύουν για την επιβίωσή τους. «Οι οικονομικές επιπτώσεις των φετινών ακυρώσεων θα παραμείνουν αισθητές για χρόνια», προβλέπει δυσοίωνα ο Μικέλε Μπροκάρντι κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει στηρίξει επαρκώς τον κλάδο.