Στο… κόκκινο συνεχίζει να παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού κρούοντας καμπανάκι σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα ενόψει της συνέχειας που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει.
Σε περίπτωση πάντως που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.
Ο αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.
Μόλις σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 416 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η Αττική για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια», καταγράφοντας 240 κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Σημειώνεται πως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Μάλιστα, το Λεκανοπέδιο εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt υπολογίζεται άνω της μονάδας.
Οι τρεις πηγές κρουσμάτων
Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται, τρεις πηγές κρουσμάτων απασχολούν έντονα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται τα εισαγόμενα κρούσματα, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 60, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καθώς και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στη Δυτική πλέον Αττική.
Η σύσκεψη και τα νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση σήμερα Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, έχοντας πλέον διαφορετικά δεδομένα στα χέρια τους, ύστερα από τους τελευταίους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας.
Η έξαρση των κρουσμάτων φέρεται να θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι έτοιμο να βγάλει από τη φαρέτρα του νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.
Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.