Κοινοί στόχοι, οικονομία και κυρίως κοινοί «εχθροί» είναι στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη έντονης δραστηριότητας επαφών μεταξύ δύο χωρών, αυτό που στη γλώσσα της διπλωματίας ονομάζουν ενίσχυση συμμαχιών και φιλικών δεσμών. Η σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενισχύεται διαρκώς και οι επαφές αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Σχέση που – με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ – αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και έντονου διπλωματικού παρασκηνίου στη σκιά και των υψηλών τόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή περιέγραψε ως «κοινό σκοπό Ελλάδας – ΗΑΕ» ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, σπεύδοντας παράλληλα να καταδικάσει «τις ενέργειες άλλων χωρών, και γειτονικών, που θέλουν να επεκταθούν και αποτελούν μια πηγή κινδύνου και αποσταθεροποίησης στην περιοχή», στρέφοντας τα βέλη του εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.
Ο Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων τόσο με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια όσο και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Αμπου Ντάμπι, κάνοντας αναφορά πέραν της συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή και στη φιλοδοξία των ΗΑΕ για σημαντική ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Στρατηγικό χαρακτήρα απέδωσε στις σχέσεις ΗΑΕ – Ελλάδας και ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «οι χώρες μας ομονοούν, αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις ευκαιρίες, απαντούν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή μας» και υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες συνεργασίας στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα στην οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, με τη συνεκπαίδευση πιλότων αλλά και την παρουσία αεροσκαφών του Αμπου Ντάμπι στη Σούδα να θεωρούνται ως υψηλού συμβολισμού και ενδεικτικές για τις σημαντικές συμμαχίες που οικοδομεί συστηματικά η Αθήνα.
Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι τα ΗΑΕ στήριξαν την πρωτοβουλία Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας να καταγγείλουν συμβολικά την τουρκική προκλητικότητα στον ΟΗΕ, ζητώντας ψηφοφορία για την εκλογή του μοναδικού υποψηφίου, του τούρκου διπλωμάτη Βολκάν Μποζκίρ, στην προεδρία της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.
Πέραν των ΗΠΑ, εξάλλου, συνδετικός κρίκος, στον οποίο βασίζεται και ο ελληνικός σχεδιασμός, είναι το Ισραήλ. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα χαιρέτισε στις 15 Σεπτεμβρίου τη συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, με υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως κίνηση που αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.