Για το μέλλον των καταλήψεων θα αποφασίσει σε λίγη ώρα η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Αθήνας, η οποία καλεί σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στα Πατήσια.
Πείσμα
«Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα μας. Θα αποφασίσουμε συλλογικά τη συνέχεια της δράσης μας» τονίζει το συντονιστικό των μαθητών στο κάλεσμα που είχε απευθύνει για τη σημερινή συνεδρίαση, αμέσως μετά τα συλλαλητήρια της 1ης Οκτωβρίου και στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας για το σπάσιμο των καταλήψεων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ χτες στην ΕΡΤ οι καταλήψεις ανέρχονται σε 1000 αυτή τη στιγμή, πράγμα που δείχνει ότι έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν το αντίθετο. Ότι δηλαδή ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων μειώνεται.
Πάντως πέραν των μαθητικών αντιδράσεων, οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς δάσκαλοι και καθηγητές αρνούνται να εφαρμόσουν τα εκδικητικά μέτρα όπως η υποχρεωτική εξαίρεση από την τηλεκπαίδευση και απουσία των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις.
Κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ
Μάλιστα η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 11πμ από Δευτέρα ως Παρασκευή όταν και τίθεται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Ενώ παράλληλα έχει καλέσει τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις εργασίας από τις 11πμ ως τις 2μμ για τις ίδιες ημέρες για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια.
Επιπλέον η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή ως απάντηση στη σχετική υπουργική απόφαση και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.
Καταδότες
Μάλιστα η ΟΛΜΕ τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας «προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών τους. Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να παίξει ένα τέτοιο ρόλο» και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας. Η άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δε θα περάσει. Κανένας συνάδελφος να μην υλοποιήσει τις αντιδημοκρατικές εντολές του Υπουργείου Παιδείας».
Σύγκρουση
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωποι με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση αντί της ικανοποίησης των αιτημάτων των μαθητών που ζητούν 15 μαθητές ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού στην καθαριότητα προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας. Άλλωστε κεντρικό σύνθημα των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι το «δώστε λεφτά για την παιδεία, η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία».
Πάντως η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα σκληραίνει τη στάση της κάνοντας λόγο για «παράνομες πράξεις μειοψηφιών» σε ότι αφορά τις καταλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι είναι «παιδαγωγικό μέτρο» η απειλή της απουσίας από την τηλεκπαίδευση για όσους συμμετέχουν μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων τους.
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο βουλευτής ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Κατρίνης για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, τις καταλήψεις και τα αιτήματα των μαθητών.
Χειρότερη και αυταρχική επιλογή
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η συζήτηση για μια ασφαλή εκπαίδευση και για το πώς θα εξελιχθεί η σχολική χρονιά δεν τελειώνει σε μια μέρα. Δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλυφθούν με τρόπο σωστό που να μην προκαλεί προβλήματα στη διδασκαλία.
«Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Βέττας, υποστήριξε πως το αίτημα των παιδιών δεν είναι διόλου άδικο και πως η κυβέρνηση είχε επτά μήνες από την έλευση της πανδημίας για να προετοιμάσει τα σχολεία.
Συγκεκριμένα για την κυρία Κεραμέως είπε: «Είναι η χειρότερη και πιο αυταρχική επιλογή του υπουργείου παιδείας λόγω ύφους» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εκεί που ήθελε να δώσει τα λεφτά το έκανε εύκολα και γρήγορα.
Τελεσίγραφα
Στον ίδιο τόνο και ο κ. Κατρίνης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυρία Κεραμέως κρίθηκε μετεξεταστέα σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα ανοιχτά σχολεία είναι αυτά που δώσουν την απάντηση στην υπουργό.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως είναι ακατανόητη η προσπάθεια από στελέχη της κυβέρνησης να ποινικοποιούν τις καταλήψεις και η υπουργός πρέπει να σταματήσει να απειλεί και να στέλνει τελεσίγραφα.
Υπέρ του διαλόγου και της συζήτησης στάθηκε ο κ. Οικονόμου, ενώ έκανε λόγο και αδικία προς τους οικονομικά αδύναμους μαθητές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ηλεκτρονικά.
Ο κ. Βέττας υποστήριξε πως αυτό που ζει η χώρα είναι μια κατάσταση υποχώρησης στα εθνικά, οικονομικά και υγειονομικά ζητήματα, ενώ ο κ. Κατρίνης σημείωσε πως η υπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δε θα επιβάλει με αυταρχισμό τις αποφάσεις της και ότι ο σχεδιασμός της έχει αποτύχει.