Ο ρατσισμός έχει τη μορφή της σκόνης. Υπάρχει παντού ανάμεσά μας. Κρύβεται στις λεπτομέρειες, στις πτυχώσεις, πίσω από κορνίζες, κάτω από ακριβά χαλιά. Μπορεί να τον βλέπουμε και να μην τον αντιλαμβανόμαστε, ή να τον αντιλαμβανόμαστε αλλά να κάνουμε πως δεν τον βλέπουμε. Ακόμα και η απουσία του μπορεί να αποκαλύπτει ρατσισμό.
Οπως ακριβώς συμβαίνει στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες, αλλά είναι ικανές να αποχαλινώσουν ήθη.
Ο Πατρίς Εβρά, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής με την Εθνική Γαλλίας που έκανε σπουδαία καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άκουσε τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του Νοέλ Λε Γκρετ να λέει πως δεν υπάρχει ρατσισμός στο άθλημα και ένιωσε να νοθεύεται η αλήθεια. Ο Λε Γκρετ προέβη σ’ αυτή τη δήλωση με αφορμή την καταγγελία του Νεϊμάρ πως δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τον ισπανό αμυντικό της Μαρσέιγ Αλβάρο Γκονθάλεθ (και οι δύο παίκτες απαλλάχτηκαν την Τετάρτη από τις κατηγορίες που τους βάρυναν).
Στα 12 χρόνια της διεθνούς καριέρας του ο Εβρά είδε και άκουσε πολλά. Είδε προέδρους και επιφανείς πολιτικούς να επισκέπτονται το Κλερφοντέν, την έδρα της Εθνικής Γαλλίας, για να επαιτήσουν λίγη αύρα και δημοσιότητα. Είδε όμως και μαύρους ποδοσφαιριστές, όπως ήταν ο ίδιος, να εξαφανίζονται από τα κάδρα των αναμνηστικών φωτογραφιών.
Ο Εβρά γεννήθηκε στη Σενεγάλη. Μωρό ακόμα μετακόμισε με τους γονείς του στις Βρυξέλλες όπου ο πατέρας του εργαζόταν στην πρεσβεία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν κοντά στο Παρίσι. Εκπροσώπησε τη Γαλλία από το 2004 μέχρι το 2016.
Ο πρώην διεθνής αμυντικός υποστηρίζει πως ο ρατσισμός είναι διαδεδομένος στο γαλλικό ποδόσφαιρο και αποκαλύπτει πως ο εκλέκτορας των Μπλε, Ντιντιέ Ντεσάν, συχνά δέχεται πιέσεις για να μην επιλέγει μαύρους παίκτες.
«Πόσα από τα ρατσιστικά γράμματα που στέλνονται λένε: “Ντιντιέ, πάρε πίσω τις μαϊμούδες και πήγαινε στην Αφρική, χάσου με τις μαϊμούδες και τους γορίλλες”» αναρωτιέται.
«Τα κρύβουν ώστε να μην τα βλέπουν οι παίκτες αλλά εγώ είδα μερικά». Επισήμανε τις προεδρικές επισκέψεις στο Κλερφοντέν για να στηρίξει το επιχείρημά του.
Οι προεδρικές επισκέψεις
Ο Εβρά λέει πως αυτός μαζί με άλλους μαύρους παίκτες, όπως ο αμυντικός της Κρίσταλ Πάλας Μαμαντού Σακό και ο Μπακαρί Σανιά που έχει αγωνιστεί στην Αρσεναλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, απομακρύνθηκαν από την επίσημη φωτογραφία.
Στις θέσεις τους μπήκαν λευκοί όπως ο τερματοφύλακας της Τότεναμ Ούγκο Λιορίς και ο πρώην αμυντικός της Αρσεναλ Λοράν Κοσιελνί τους οποίους τοποθέτησαν δίπλα στους επικεφαλής του κράτους.
«Οταν τρώμε ο καθένας μας έχει τη θέση του», εξηγεί ο Εβρά στο Instagram. «Κάθε φορά που ο πρόεδρος ή οι πολιτικοί έρχονται, όλα αλλάζουν. Ημουν στο τέλος του τραπεζιού. Εμείς (οι μαύροι παίκτες) ξέραμε πως αυτοί ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού. Είμαστε στη Γαλλία. Οχι στο σπίτι μας».
Ο Εβρά δεν προσδιόρισε σε ποιον από τους τρεις πιθανούς προέδρους αναφερόταν αλλά σχολιαστές ανέφεραν πως στόχος του βετεράνου ποδοσφαιριστή ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. Ηταν αυτός που όντας πρόεδρος, επισκέφτηκε τη γαλλική ομάδα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και φωτογραφήθηκε δίπλα στους Λιορίς και Κοσιελνί.
Η σχολιάστρια του ραδιοφώνου Europe 1 Βιρζινί Φουλπέν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Εβρά ότι πίσω από την αλλαγή των θέσεων κρύβεται ο ρατσισμός. Υποστήριξε πως ο Λιορίς στάθηκε στη μία πλευρά του προέδρου γιατί ήταν ο αρχηγός της ομάδας και ο Κοσιελνί από την άλλη γιατί μεγάλωσε στην περιοχή στην οποία κάποτε ο Ολάντ ήταν τοπικός σύμβουλος.
Ωστόσο εξήρε τον Εβρά για την αποκάλυψη των ρατσιστικών επιστολών που στάλθηκαν στη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. «Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα που δεν μπορούν να αντέξουν τη θέα των μαύρων παικτών ντυμένους στα μπλε (τα χρώματα της εθνικής ομάδας). Κανείς στο παρελθόν δεν είχε μιλήσει γι’ αυτό».