Η επένδυση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί -μιλώντας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ – του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μια επένδυση διαφορετικού χαρακτήρα από όλες τις άλλες.
Εκπαίδευση 100.000 εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες
«Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της. Και στον βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, δίνει σήμα αναστροφής του brain drain» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Για την κυβέρνηση η επένδυση της Microsoft συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ενώ η προστιθέμενη αξία της επένδυσης αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services.
Καινοτόμες επενδύσεις σε συνθήκες πανδημίας
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «μέσα σε μόλις 9 μήνες και παρά τα σύννεφα της πανδημίας, φτάσαμε εδώ: Στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση».
Η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Όπως υπενθύμισε, ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, δεκατέσσερις (14) στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις (3) νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
14+3 στρατηγικές επενδύσεις
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «οι 14 + 3 στρατηγικές επενδύσεις – οι οποίες αποτελούν ένα υποσύνολο 43 επενδυτικών σχεδίων συνολικής αξίας 13,4 δισ. ευρώ – αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει αταλάντευτη και με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. Με έναν σκοπό: να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη – το άυλο αυτό εθνικό κεφάλαιο, που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – δημιουργούμε δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».
Ταχύτητα του φωτός
Νωρίτερα ο επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα».
Όπως είπε σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία καθώς δεν είναι κάτι που κάνει ο όμιλος σε πολλές χώρες.
«Το ζητούμενο είναι πώς εδώ μιλάμε για το ηλεκτρικό ρεύμα του αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της εταιρείας και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».
Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε ο κ. Σμιθ υπενθύμισε την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός όταν, όπως είπε, ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προχωρήσει η Microsoft σε περαιτέρω επενδύσεις «και ώρες-ώρες είναι πολύ πειστικός ο πρωθυπουργός.
«Τα data center θα απασχολήσουν τις επικεφαλίδες αλλά νομίζω ότι θα σημαίνει πολλά ότι θα έχουμε προγράμματα κατάρτησης σε χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα 5 έτη» συμπλήρωσε ο κ. Σμιθ.
Κέντρο δεδομένων
H επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Το συγκεκριμένο data center που θα δημιουργηθεί στην Αττική αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ.
Στο γεγονός ότι η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft.
Παγκόσμιος κόμβος
«Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ. Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τώρα αποδεικνύεται ότι η ισχυρή βούληση της χώρας να προοδεύσει και η θέληση μιας υπερδύναμης της τεχνολογίας αποφέρει καρπούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκής.
Από το 2021, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας.
Μετασχηματισμός της οικονομίας
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.
Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «στην 4η βιομηχανική επανάσταση θέλουμε να είμαστε από τους πρωτοπόρους» τονίζοντας ότι το 1ο data center της Microsoft στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην περιοχή» ανακοινώνοντας και το πλάνο υψηλής εξειδίκευσης 100.000 συμπολιτών μας στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud.
Παρουσίασε, δε, και ένα βίντεο με μότο «η ανάπτυξη ξεκινά εδώ, τώρα. Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους».