«Παύλο μου, νικήσαμε». Η κραυγή της μάνας του Παύλου Φύσσα και τα υψωμένα χέρια της προς τον ουρανό, σφραγίζουν την πιο σημαντική και ιστορική δίκη της Μεταπολίτευσης, ίσως μαζί με αυτήν της «17Ν».

Η εικόνα της Μάγδας Φύσσα, οι πανηγυρισμοί χιλιάδων διαδηλωτών κατά του φασισμού και κατά του νεοναζιστικού μορφώματος που κατάφερε να μπει στην ελληνική Βουλή, είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν αυτήν την ημέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες όλων μας.

Το δικαστήριο και οι δικαστές, μετά από μια διαδικασία που κράτησε 5,5 χρόνια, και μετά από 7 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Η καταδίκη του «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην βουλευτών για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι ιστορική και δεν έχει παγκοσμίως άλλο τέτοιο παράδειγμα.

Είναι πολύ σημαντική η ερμηνεία του δικαστηρίου διότι επί της ουσίας λέει ότι ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του είχαν τη διεύθυνση μιας οργάνωσης μαχαιροβγαλτών, τραμπούκων, φασιστών που σκότωσαν ανθρώπους, που τραυμάτισαν άλλους, που προκάλεσαν καταστροφές αλλά και που έφτιαξαν μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, το πρώτο κόμμα που χαρακτηρίζεται έτσι και πλέον όλοι θα περιμένουμε ποιοι από τους κατηγορούμενους θα πάνε φυλακή και για πόσο χρόνο.

Είναι μια απόφαση που βάζει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να στήσουν ένα φασιστικό «μαγαζί» στη χώρα. Τερματίζει τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και αποτελεί όχι μόνο δικαίωση για την οικογένεια Φύσσα αλλά και για τα κινήματα που έκαναν μεγάλους αγώνες προκειμένου να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες.

Είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό, είναι μια ιστορική νίκη των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών κινημάτων, του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 15 έτη, με ελαφρυντικό 1-5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι  5-15 χρόνια κάθειρξη με ελαφρυντικό 2-8.

Είναι κρίσιμο επομένως το σκέλος των ελαφρυντικών που θα δοθούν στους καταδικασμένους πλέον Χρυσαυγίτες. Αλλά και αν θα υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές.

Είναι επομένως πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο επί των ποινών. Για το αν θα πέσουν στα μαλακά ή θα εκτίσουν ποινή κάθειρξης για αρκετά χρόνια.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματιής οργάνω σης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της  απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόν τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο , λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο λαγό μίχο και Μπούκουρα. τέλος το δικαστήριο κατά περίπτβση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή. Η εκδφώνηση της απόφασσης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ενώ η μητέρα του παύλου Φύσσα βγήκε έξω από το ακροατήριο φωνάζοντας και κλαίγοντας προς τους συγκεντρώένους. «Γιε μου τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Οι άλλες αποφάσεις

Ο Παύλος δικαιώθηκε με την καταδίκη του μαχαιροβγάλτη Γιώργου Ρουπακιά αλλά και εκείνων που συμμετείχαν στη δολοφονία του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχοι οι:

Γιώργος Ρουπακιάς

Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης

Γεώργιος Δήμου

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης

Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης

Αναστάσιος Μιχάλαρος

Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης

Γεώργιος Σκάλκος

Γέωργιος Σταμπέλος

Λέων Τσαλίκης

Αθανάσιος Τσόρβας

Νικόλαος Τσόρβας και

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή.

Ρεπορτάζ

Μίνα Μουστάκα

Παναγιώτης Γκανάς

Αλεξάνδρα Τάνκα

Παναγιώτης Σωτήρης

Δημήτρης Πέρρος

Νατάσσα Μαστοράκου