Αυλαία μετά από 5,5 χρόνια έπεσε χθες -αναμένεται η απόφαση επί των ποινών με τους Χρυσαυγίτες να εκλιπαρούν προκειμένου να γλιτώσουν τη φυλακή- σε μια ιστορική δίκη, με τη Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάζει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η μνημειώδης απόφαση για την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία ανακοινώθηκε διά στόματος της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, βάζοντας τέλος στην εγκληματική οργάνωση που ήταν «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».
Σήμερα στις 12.30 θα μπει και η τελική σφραγίδα στην σημαντικότερη δικαστική διαδικασία των τελευταίων δεκαετιών. Η ανακοίνωση των ποινών για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος.
θα δούμε σε λίγες ώρες ποιοι θα πάνε τελικά φυλακή, για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιοι θα μείνουν εκτός είτε γιατί έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά τους, είτε γιατί πήραν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές τους.
Χθες, τα άλλοτε πρωτοπαλίκαρα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά, με γελοία επιχειρήματα και ζητώντας από τη Δημοκρατία να τους λυπηθεί. Την ίδια Δημοκρατία που πολέμησαν με κάθε τρόπο.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.
Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.
Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.
Πιθανολογείται ότι αύριο το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων. Η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική έχουν εκπονήσει ήδη σχέδιο για τη σύλληψη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.
Το διακύβευμα της πολυαναμενόμενης απόφασης, που αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο ιστορικό αποτύπωμα, αφορούσε ένα πολιτικό κόμμα που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό. Πρόκειται για την πρώτη δίκη που αφορά κοινοβουλευτικό κόμμα με την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν Γερμανοί Ναζί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.
Με την απόφαση μπαίνει τέλος στις προσπάθειες κάποιων να στήσουν ένα φασιστικό «μαγαζί» στη χώρα, ενώ τερματίζεται η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, αποτελώντας όχι μόνο δικαίωση για την οικογένεια Φύσσα αλλά και για τα κινήματα που έκαναν μεγάλους αγώνες προκειμένου να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες. Συνάμα, αποτελεί ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφής φασισμό. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη των δημοκρατικών θεσμών, των κοινωνικών κινημάτων, του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Από τον αγώνα αυτό δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει η Μάγδα Φύσσα. Η μάνα του Παύλου έκανε τον πόνο της στην άκρη και μάς έδωσε το παράδειγμα πως για τη δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη. Η φράση «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», την οποία αναφώνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης – με υψωμένες γροθιές και κλάματα- συνοψίζει το τέλος της αδυσώπητης μάχης που έδωσε με τους καταδικασμένους πια εγκληματίες νεοναζί που δεν δίστασαν ακόμη να τη λοιδορήσουν και να την εξυβρίσουν ξεδιάντροπα κατά τη διάρκεια της δίκης.
Η Μάγδα Φύσσα είχε στο πλευρό της χιλιάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει από το πρωί της Τετάρτης το χώρο έξω από το Εφετείο, οι οποίοι στο άκουσμα της καταδίκης των Χρυσαυγιτών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, νιώθοντας δικαίωση για τον πολύχρονο αγώνα που έδωσαν είτε από τις δικαστικές αίθουσες είτε ο καθένας από το πόστο του.
Οι εικόνες αυτές έκαναν από την πρώτη στιγμή το γύρο των διεθνών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ενώ επικεντρώθηκαν ιδιαιτέρως στον αγώνα της Μάγδας Φύσσα.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπόλοιπων «πρωτοπαλίκαρων» της ναζιστικής οργάνωσης να σβήνουν πολιτικά από τον χάρτη το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ωστόσο όσοι θεωρούν πως θα μπει οριστικό τέλος στην πολιτική και κοινωνική διείσδυση της Ακροδεξιάς είναι βαθιά νυχτωμένοι μέσα στη σκοτεινή παρακαταθήκη που έχει αφήσει πίσω της η συμμορία του Μιχαλολιάκου. Όπως δεν έσβησε ο φασιστικός και ρατσιστικός λόγος μετά την κοινοβουλευτική ήττα της ΧΑ το καλοκαίρι του 2019.
Γιατί μπορεί οι νεοναζί να έφυγαν από το επίσημο πολιτικό προσκήνιο, ο σπόρος όμως που άφησαν πίσω τους βρήκε εύφορο έδαφος και ευδοκιμεί στο πολιτικό περιβάλλον που φιλοξενεί πλέον και τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της.
Και με τη… βούλα εγκληματική οργάνωση
Την απόφαση ανακοίνωσε λίγο πριν τις 12 το πρωί η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη και υπήρξε ομόφωνη, με μέλη τη Γεσθημανή Τσουφλόγλου, τον Ανδρέα Ντόκο και εισαγγελέα την Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή τον Στέλιο Κωσταρέλο.
Η απόφαση είναι καταδικαστική και για τους 18 πολιτικούς της Χρυσής Αυγής που δικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση, όμως για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Νίκο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, το δικαστήριο τους καταδίκασε για το βαρύτερο. Δηλαδή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Εκτός από τους επτά πολιτικούς που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Ένοχος ο Ρουπακιάς
Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.
Πανηγυρισμοί και επεισόδια
Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, φώναξε: «Γιε μου… τα κατάφερες».
Λίγη ώρα αργότερα, βγήκε έξω από το Εφετείο για να μιλήσει με ανθρώπους που παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο. «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος» είπε σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους.
«Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» είπε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι».
Πρώτη φορά στα χρονικά, έξω από το Εφετείο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου -περίπου 20.000- που στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Οι χαρμόσυνες αντιδράσεις πάντως, επισκιάστηκαν σε ένα βαθμό από επεισόδια που προκλήθηκαν μεταξύ αγνώστων και δυνάμεων της Αστυνομίας.
Οι ποινές που προβλέπονται
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, με τους καταδικασθέντες να εκλιπαρούν για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών εξειδικευμένη για κάθε κατηγορούμενο και στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης θα δευτερολογήσουν.
Υστερα το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και θα επανέλθει ανακοινώνοντας αν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους. Στο στάδιο αυτό οι δικαστές δεν δεσμεύονται σε αναγνώριση του ελαφρυντικού «πρότερου σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου.
Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:
- Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
- Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)
Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Τον λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.
Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.
Ποιοι εκλιπαρούν για ελαφρυντικά
Πάντως, τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής το ένα μετά το άλλο εκπλιπαρούν τώρα για αναγνώριση ελαφρυντικών προκειμένου να μειωθούν οι ποινές τους.
Μέχρι στιγμής, την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου έχουν ζητήσει προς το παρόν Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.
Με τη θρασυδειλία που χαρακτηρίζει τους φασίστες στα δύσκολα, μετά τα ψελλίσματα μέσω Twitter για δίωξη ιδεολογική και πολιτική, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ζήτησε ελαφρυντικά μέσω του δικηγόρου του. Πρόκειται γι’ αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Αναφορικά με το σύννομο βίο, ο νομικός παραστάτης του υποστήριξε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η επιλογή της φράσης «δεν έχει έχει καμία καταδίκη» φαίνεται να έγινε πολύ προσεκτικά από τον συνήγορό του αφού, αν έλεγε ότι δεν έχει απασχολήσει μέχρι τώρα τη Δικαιοσύνη θα έλεγε ψέματα, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και μάλιστα για την εγκληματική του δράση.
Από την πλευρά της, η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε μέσω του δικηγόρου της την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση;» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος από την πλευρά του αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.
«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Γιώργος Γερμενής διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιωάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Τη στρατηγική που έχουν «χαράξει» τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής ακολούθησαν ακόμα δυο καταδικασθέντες προβάλλοντας απίστευτα επιχειρήματα. Πρόκειται για τους Νίκο Μίχο και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. Αμφότεροι ζήτησαν τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκρατούμενούς τους, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας.
«Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του του πρώτου, επισημαίνοντας ότι ο Ν. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ’ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.
«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» ανέφερε ο δικηγόρος του.
Ερχονται οι συλλήψεις των καταδικασθέντων
Οι επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να δούμε ποιοι θα φορέσουν ξανά χειροπέδες και θα οδηγηθούν στις φυλακές.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.
Είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, κάποιοι άλλοι θα ζητήσουν αναστολή της ποινής και άλλοι θα καταθέσουν έφεση και μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι.