Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει από αύριο ένα ακόμα τμήμα της περίκλειστης από το 1974 πόλης των Βαρωσίων, αυτή τη φορά στην παραλιακή ζώνη. Η ωμή πρόκληση λειτουργεί ως «τορπίλη» στην αφετηρία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συζητήσεων, αλλά και σε κάθε μεσολάβηση για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Τη νέα προκλητική κίνηση ανακοίνωσαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασικό αντίπαλο του Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, και εκλεκτό της Αγκυρας, Ερσίν Τατάρ. «Το Marash (Βαρώσια) είναι στην επικράτεια της ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση να διατεθεί η ακτογραμμή του στο κοινό», ανέφερε ο Ερντογάν. Η Αγκυρα θέλει με κάθε τρόπο να βοηθήσει τον Τατάρ στις ψευδοεκλογές των κατεχομένων και κρίνει ότι με το να ανοίξει τμήμα των Βαρωσίων θα τον βοηθήσει, αφού υπολείπεται και ποσοστών, αλλά και κύρους από τον Ακιντζί. «Οι αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη “δημοκρατία” μας…», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας και τις παράλληλες ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τα Βαρώσια.
«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» σχολίασαν χθες το βράδυ από τον ΟΗΕ, ενώ άμεση ήταν και η ευρωπαϊκή αντίδραση: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Ολιβιέ Βαρχέλι, προειδοποιώντας την Άγκυρα. Λόγο για «δημιουργία νέων διχασμών» έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Την τουρκική πρόκληση καταδίκασε και το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Συναγερμός
Στη Λευκωσία είχε ήδη σημάνει συναγερμός και λόγω της επίσκεψης Τατάρ στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις και οδηγίες για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση με το άνοιγμα ενός τμήματος της παραλίας της κατεχόμενης πόλης. Η κίνηση οδηγεί σε σαφέστατη καταπάτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, βρισκόταν από τα ξημερώματα χθες συνεχώς στα τηλέφωνα. Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε κρίσιμη. Οι Τούρκοι επιμένουν να κάνουν πράξη τις απειλές τους για εποικισμό της περίκλειστης πόλης. Η απομάκρυνση του «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως ήταν το παραπέτασμα προκειμένου οι Τούρκοι να δείξουν δήθεν καλή θέληση αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά για να δημιουργήσουν άλλο σοβαρότερο τετελεσμένο γεγονός. Ο Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τις πληροφορίες που είχε με τα Βαρώσια. Αμέσως μετά ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση. Οσο περνούσε η ώρα, τόσο πιο πολλές συσκέψεις γίνονταν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο έγινε στις 10 το πρωί. Σημειώνεται ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κύπρου να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθότι η ίδια εργαζόταν, όπως είπε, προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ανάλογη επικοινωνία είχε ο Αναστασιάδης και με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Χθες το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Τουριστικό φιλέτο
Οι πληροφορίες που δημοσιεύουν τα κυπριακά ΜΜΕ είναι ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται να προχωρά σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Δηλαδή στο τουριστικό φιλέτο της πόλης. Αυτό ακριβώς το κομμάτι το έχουν βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια οι Τούρκοι, από τότε που πραγματοποίησαν τη δεύτερη εισβολή τον Αύγουστο του 1974. Πριν από τρία χρόνια (Αύγουστος του 2017) οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης.
Πριν από λίγους μήνες μεσούσης της κρίσης με το «Oruc Reis» ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει η Αμμόχωστος. Το κατοχικό καθεστώς μάλιστα έφερε και τούρκους δημοσιογράφους στην περιοχή ενώ ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων δήλωνε ότι το άνοιγμα της περιοχής σε επενδυτές θα ανέλθει σε δεκάδες δισ. δολάρια, θα βοηθήσει την τουρκική οικονομία και είχε μάλιστα το θράσος δείχνοντας περιουσίες Ελληνοκυπρίων που είχε ο Αττίλας υφαρπάξει να λέει ότι υπάρχουν έτοιμα και επενδυτικά σχέδια.