Μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί επιμένοντας πως αν δεν γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα τότε θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα ημερησίως.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προχωρούν σε δραματικές προειδοποιήσεις τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα σε περίπτωση που δεν «σφίξουν» τα μέτρα.

Φυσικά η επιμονή των ειδικών για νέα μέτρα γίνεται ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα οι ΜΕΘ.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 91 ασθενείς. Ο αριθμός αυτός σήμανε συναγερμό καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από τους διασωληνωμένους, προβληματισμός υπάρχει και για τις νοσηλείες γενικότερα. Όπως άλλωστε δήλωσε χτες ο Βασίλης Κικίλιας, αν και η κατάσταση στην Αθήνα είναι δύσκολη, παραμένει σταθερή πράγμα που σημαίνει πως τα μέτρα αποδίδουν. Ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι το γεγονός πως τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα γι΄αυτό και τον τελευταίο καιρό αυξάνονται τα mini lockdown σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδικότερα οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020 – μια από τις χειρότερες μέρες όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ενδεικτικό της επίπτωσης που έχει ο κοροναϊός σε αυτή τη φάση είναι ότι έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.

Τα μέτρα που μας «κλείνουν το μάτι»

Όπως έχουν πει αρκετές φορές οι ειδικοί αλλά και ο υπουργός Υγείας, το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί αν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στον Ant1, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως ένα ενδεχόμενο lockdown αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ακόμη ένα ενδεχόμενο μέτρο που έχει ακουστεί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. To σκεπτικό είναι να μην βγαίνει περισσότερος κόσμος έξω τα βράδια και να μην συνωστίζονται οι νέοι κυρίως στις πλατείες.

Δήλωση-βόμβα από τον Πέτσα

Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποκλειστεί προς το παρόν από τους περισσότερους αρμόδιους υπουργούς και λοιμωξιολόγους.

Απόδειξη αυτού αποτελούν άλλωστε και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ, ο οποίος όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνει νωρίτερα η εστίαση, αλλά μίλησε για διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τη 1:00 π.μ.

«Μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη 1 π.μ.», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα είναι πάρα πολλά, προσθέτοντας πως «το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ».

Πότε θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή. «Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί  η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους», είπε ότι είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Οι δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

Την ίδια ώρα ώρα σύμφωνα με πληροφορίες πέντε δήμοι στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Δήμος Αθηναίων, Δήμος Πειραιά, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αχαρνών και Δήμος Περιστερίου, είναι αυτοί με τα περισσότερα κρούσματα.

Από την άλλη πλευρά την Τετάρτη ο μολυσματικός «χάρτης» απλώθηκε σε 36 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με δύο εξ αυτών να μπαίνουν σε καθεστώς «μίνι» lockdown, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

Και οι δύο περιοχές της χώρας καταγράφουν πλήθος νέων κρουσμάτων τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον Σεπτέμβριο, γεγονός που έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Στα Ιωάννινα, μάλιστα, είχαν επιβληθεί τα ειδικά περιοριστικά μέτρα μόνο στο δήμο Ιωαννιτών μόλις μία ημέρα πριν, την Τρίτη λόγω συγκέντρωσης πολλών ενεργών κρουσμάτων από το σύνολο της Περιφέρειας, όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όμως, σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανάγκασε τους ειδικούς να τη θέσουν όλη στο «μοντέλο Πόρου». Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, τα Ιωάννινα κατέγραψαν 26 κρούσματα, ενώ η Κοζάνη 29 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Οσο προχωράει, συνεπώς, η επιδημία, τόσο όλο και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν». Επιβαρυμένες μοιάζουν, ακόμη, η Αιτωλοακαρνανία (επτά νέα κρούσματα χθες), η Εύβοια που συμμετείχε στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Τετάρτης με 12 νέες διαγνώσεις, η Ημαθία με έξι νέα περιστατικά, η Κορινθία με οκτώ κρούσματα χθες, καθώς και η Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα, Αχαΐα, Λέσβος που βρίσκονται σταθερά ψηλά στον επιδημιολογικό χάρτη.

Δραματική πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα την ημέρα

Νέο καμπανάκι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, χτυπούν οι επιστήμονες.

Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα στη χώρα μας, όπως προειδοποίησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής.

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.

Πρόσθεσε ότι η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή  μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.

Για το ωράριο στην εστίαση

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Παγώνη στο MEGA για Αττική: Θα έπρεπε να γίνεται χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Ξεκάθαρη θέση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπου επιδημιολογικά βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, πήρε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η Αττική είναι από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Είναι πολλές μέρες με αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων. Η ύφεση στα κρούσματα είναι τα Σαββατοκύριακα. Από τη στιγμή που έχουμε τόσα κρούσματα στην Αττική και δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων εδώ και 20 μέρες, θα έπρεπε ήδη η μάσκα να χρησιμοποιείται και στους εξωτερικούς χώρους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Πρέπει να αυξηθούν οπωσδήποτε τα δρομολόγια, αλλά και να γίνει έλεγχος πόσα άτομα μπορούν να μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο» σημείωσε.

Διασωληνώσεις

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνους για το θέμα των διασωληνώσεων. «Στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους. Και χθες είχαμε 91. Αυξημένες και αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των διασωληνώσεων. Και οι νέοι μας να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ηλικίες».

Ακόμα, επισήμανε ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ έκανε λόγο πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι υγειονομικοί μπορεί να αρρωστήσουν. Έρχονται δύσκολοι μήνες» είπε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία. «Πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι γιατροί να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία, ώστε να μείνουν οι ασθενείς ασφαλείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί».

Τέλος, σχολιάζοντας το συνωστισμό που έγινε έξω από το Εφετείο Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσε πως «στο κομμάτι που ήμουν, τηρούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν τις μάσκες. Αν υπήρχαν ήταν τμήματα του κόσμου που δεν φορούσαν μάσκα, δεν μπορώ να το ξέρω. Εάν κάπου ήταν ο ένας πάνω στον άλλον και φορούσαν μάσκα, κακώς δεν φορούσαν».