Στο τέλος της φτάνει η πολύκροτη δίκη για την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, για την κατάρρευση της οποίας χρειάστηκε να χύσουν το αίμα τους αθώοι, με πλέον εμβληματική την περίπτωση του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα και να περάσουν πεντέμισι ολόκληρα χρόνια.
Πρωταγωνίστριες των ημερών και του δικαστικού μαραθωνίου τρεις γυναίκες: η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η δικαστής που τον δικαίωσε, Μαρία Λεπενιώτη, και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.
Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της, Παύλου, η Μάγδα Φύσσα, που κατάφερε να γίνει σύμβολο κατά του ναζισμού, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, φώναξε με όλη τη δύναμη που είχε μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια «Γιε μου, Παύλο τα κατάφερες».
Η απόφαση της Μαρίας Λεπενιώτη καταχειροκροτήθηκε από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν έξω από το Εφετείο και ένωσαν τις φωνές τους κατά του φασισμού, για άλλη μια φορά.
Οι δικαστές με την απόφασή τους έριξαν την πλάστιγγα της Δικαιοσύνης στην αντίθετη πλευρά από αυτή που είχε «δείξει» με την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία είχε ζητήσει την αθώωση όλων των πρώην βουλευτών.
Μάγδα Φύσσα : Η «μητέρα» όλων που έγινε σύμβολο κατά του ναζισμού
«Δικαιωθήκαμε! Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», τα λόγια αυτά της Μάγδας Φύσσα όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου συγκλονίζοντας.
Τα βλέμματα των περισσοτέρων ήταν στραμμένα στη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου η οποία υπομονετικά και με περισσή αξιοπρέπεια περίμενε τόσα χρόνια από τους φυσικούς δικαστές να ακούσει την τιμωρία για το έγκλημα σε βάρος του παιδιού της.
Η κραυγή της ηχεί ακόμα στα αυτιά όσων άκουσαν χθες την απόφαση του δικαστηρίου… Την Τετάρτη έμεινε στο Εφετείο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Παρακολούθησε τους δικηγόρους να ζητούν ελαφρυντικά για τους δολοφόνους του παιδιού της…
Επτά χρόνια η Μάγδα Φύσσα ζητά ένα και μόνο πράγμα. Δικαιοσύνη. Αυτό ζήτησε την Τετάρτη από την έδρα του δικαστηρίου, φορώντας μια μάσκα με το όνομα του γιου της «Killah P», έτσι τον ξέρουν όσοι ακούν τα τραγούδια του.
Αποχωρώντας από το δικαστήριο αργά το βράδυ της Τετάρτης χαρακτήρισε «ιστορική νίκη» την απόφαση του δικαστηρίου και εξέφρασε την ελπίδα, το ίδιο να γίνει και σήμερα.
«Νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.
Γιατί ο Παύλος, αυτά τα 4 λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο… στη γειτονιά που μεγάλωσε, λίγα μέτρα από το σπίτι του… ήταν αυτός που υπέδειξε τον δολοφόνο του με όση δύναμη του είχε απομείνει.
«Έχασα ένα παιδί αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» ήταν τα λόγια της όταν βρέθηκε δίπλα στον κόσμο που στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό της.
«Έχουμε δρόμο για να νικήσουμε το φασισμό»
Από τα κορυφαία πρόσωπα της πολύχρονης δίκης, η Μάγδα Φύσσα, παρακολούθησε με αξιοπρέπεια όλες τις συνεδριάσεις, δεν έχασε σχεδόν ούτε μια από τις 453 μέρες ακροαματικής διαδικασίας της δίκης. Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού της, περίμενε με αγωνία να μάθει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Λίγη ώρα μετά, η Μάγδα Φύσσα βγαίνει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που την στήριξαν. Αγκαλιάζει τους φίλους του γιου της.
Καταχειροκροτείται. Την περικυκλώνουν και την αποκαλούν «μάνα». «Ο Παύλος ζει», φωνάζει το πλήθος.
«Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος», είπε σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους. «Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» είπε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι».
Μαρία Λεπενιώτη : Η πρόεδρος ενός ιστορικού δικαστηρίου
Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης, Μαρία Λεπενιώτη, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορική αυτής δίκης.
Είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ανακοίνωσε την καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση.
Επίσης, έκρινε ένοχους τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προβαίνοντας σε μια ιστορική δικαστική απόφαση.
Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».
Η δικαστής που ανέλαβε πριν από πεντέμιση χρόνια το τιμόνι της δύσκολης δίκης, τα κατάφερε, καθώς γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.
Η Μαρία Λεπενιώτη κατάφερε να ισορροπήσει μία δίκη δύσκολη, αντιμετωπίζοντας δίκαια όλες τις πλευρές.
Γεννημένη το 1958, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1984, προήχθη στο βαθμό του εφέτη τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ είναι ίδια «σειρά» με την Ιωάννα Κλάπα, την ειδική εφέτη ανακρίτρια που ερεύνησε την ίδια υπόθεση μαζί με την Μαρία Δημητροπούλου.
Το «πρώτο βιολί» της έδρας έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους της εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, ενώ κατά τη θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις.
Συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου, είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί.
Αδαμαντία Οικονόμου : Η πρόταση που «ξαναμαχαίρωσε» τον Φύσσα
«Αθώοι» ήταν η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για τους χρυσαυγίτες βουλευτές, κόντρα σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης με τα τάγματα εφόδου και τους ναζιστικούς ύμνους. Αθώοι όλοι πλην ενός. Του καθ ομολογία δολοφόνου του μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
Η Μάγδα Φύσσα, τότε, πλησίασε στην έδρα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα… Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…».
Η εισαγγελέας είχε υποστηρίζει ότι όλοι οι χρυσαυγίτες δράστες δεν έκαναν τίποτε οργανωμένο, ότι όλα τα ναζιστικά εγκλήματα υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά», εν αγνοία του Αρχηγού, των περιφερειαρχών, αλλά και των πυρηναρχών.
Από την έναρξη της μεγάλης δίκης, η κ. Οικονόμου δεν ασχολήθηκε ούτε λεπτό με τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου, αλλά επέλεξε να λειτουργεί με τις ερωτήσεις της ως «εισαγγελέας υπεράσπισης».
Μάλιστα επιδόθηκε σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να αποδομήσει τους μάρτυρες κατηγορίας και όχι μόνο υιοθέτησε την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής, αλλά ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τελικά την ξεπέρασε αφού ζήτησε να αθωωθούν όλοι πλην Ρουπακιά, όταν είναι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος που «κάρφωσε» τον πυρηνάρχη Πατέλη και ολόκληρη την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, στην προσπάθειά του να φορτώσει αποκλειστικά σ’ αυτούς την ποινική ευθύνη και να γλιτώσει ο ίδιος.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Η εισαγγελέας αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».