Στις 2 Οκτωβρίου 2020, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 αποτελούμενη από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιώργο Μαλακό και Γιώργο Ρουμελιώτη, επισκέφθηκε το νέο ΚΥΤ στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ με σκοπό να ενημερωθούν για τις συνθήκες υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ), Ρίτσαρντ-Σπυρίδων Χαγκαμπιμάνα , ο οποίος τους ξενάγησε μέσα στο camp.
8515 πρόσφυγες διαμένουν στο νέο ΚΥΤ
Το νέο ΚΥΤ εκτείνεται σε παραθαλάσσια έκταση 300 στρεμμάτων, όπου σήμερα φιλοξενούνται 8515 πρόσφυγες και μένουν όλοι σε σκηνές των 10 ατόμων. Το 80% είναι Αφγανοί και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται ανάμεσα σε πολλές άλλες εθνικότητες, χωρίς να υπερτερεί καμία από αυτές, σημαντικά σε σχέση με άλλες.
Αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν νέες αφίξεις. Κάθε ένας που εισέρχεται για πρώτη φορά, υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ ανίχνευσης του Covid-19 (rapid test) του οποίου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 10 λεπτά. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 210 κρούσματα αλλά έχουν μπει σε καραντίνα 650 άτομα, λόγω επαφών. Ο τομέας της καραντίνας είναι περιφραγμένος με απλό σύρμα περίφραξης και αντιανεμικό δίχτυ.
Το camp είναι χωρισμένο σε 4 τομείς και ο καθένας έχει και ένα χρώμα. Ο πράσινος τομέας είναι για τις οικογένειες και είναι κάπως απομακρυσμένος από τους άλλους. Χωριστά επίσης είναι οι μεμονωμένοι άντρες, οι μεμονωμένες γυναίκες και όσοι από τους άντρες παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά, των οποίων ο τομέας περιβάλλεται με συρματόπλεγμα και φυλάσσεται από αστυνομικούς. Κατά την περιήγησή μας είδαμε δύο τέτοιους χώρους.
Πλένονται στη θάλασσα ή με μπουκάλια νερό
Στο κέντρο υπάρχει μόνιμη αστυνομική δύναμη 300 περίπου αστυνομικών (150 σε κάθε βάρδια).
Υπάρχουν 374 τουαλέτες ενώ έχουν παραγγελθεί και αναμένονται ντουζιέρες. Προς το παρόν πλένονται στη θάλασσα ή με μπουκάλια νερό που γεμίζουν από τις βρύσες και από νερό έρχεται με υδροφόρες. Ρεύμα υπάρχει σε λίγα μόνο σημεία όπου μπορούν και φορτίζουν τα κινητά τους. Σιτίζονται μία φορά τη μέρα και είναι ελεύθεροι να βγαίνουν έξω από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ. Κάθε φορά που μπαίνουν μέσα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο (για όπλα κλπ). Οι σκηνές δεν έχουν πάτο και στην καλύτερη περίπτωση έχουν πρόχειρο πάτωμα από παλέτες και μοριοσανίδες.
Μετέφεραν εργαζόμενους με το ζόρι
Εργαζόμενος στο ΚΥΤ μας είπε ότι το προσωπικό μεταφέρθηκε στο νέο ΚΥΤ χωρίς να γνωρίζει πού πάει. Τους είπαν να συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο και από κει τους πήραν και τους μετέφεραν στο ΚΥΤ. Δούλευαν 16 μέρες συνεχόμενα, με την απειλή της απόλυσης, εάν αντιδρούσαν.
Επίσκεψη αντιπροσωπίας του ΜέΡΑ25 στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ Λέσβου https://t.co/lB0A2MfxgI μέσω @mera25_gr
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) October 9, 2020
Εκτίμηση της κατάστασης
Εκτίμηση της κατάστασης μετά την επίσκεψη στο ΚΥΤ ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ Λέσβου και τις επαφές με άτομα εκτός του ΚΥΤ τα οποία σχετίζονται με το προσφυγικό.
Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας δούλεψε σαν καταλύτης στο να περάσουμε από τη στασιμότητα σε μία νέα πραγματικότητα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει μία καταστροφή ή μία ανάγκη άμεσης εκκένωσης της Μόριας αλλά εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να δίνει λύσεις πρόχειρες και επιφανειακές.
Ούτε μικρός καταυλισμός ούτε μικρό ΚΥΤ
Θα ήταν ευχής έργο αν στα άμεσα σχέδια της ήταν η αποσυμφόρηση και η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και κατά συνέπεια θεωρούσε το ΚΥΤ προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί ένα μικρό Κέντρο 2000 ατόμων για την Υποδοχή και Ταυτοποίηση το οποίο θα γίνονταν αποδεκτό από τους ντόπιους. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπαίνει σαν πιθανή εξέλιξη. Αντίθετα αυτό που συζητείται είναι η πρόταση (ή μάλλον απόφαση) της Μέρκελ για κατασκευή νέου «πιλοτικού καταυλισμού» στη Λέσβο.
Δυστυχώς το νέο ΚΥΤ (δυναμικότητας μέχρι στιγμής 8500 ατόμων) δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται μετά τη φωτιά της Μόριας με τον τρόπο που περιγράφουμε (υποχρεωτική εργασία των υπαλλήλων του ΚΥΤ με απειλή απόλυσης, μεταφορά κρυφά, με ελικόπτερα προσωπικού και σκηνών κλπ) σε μια περιοχή που είναι ακατάλληλη κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται για ένα σκηνικό που δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας άρα και οι ίδιοι.
Την ίδια στιγμή (προεκλογικές υποσχέσεις του δημάρχου) κλείνουν τις δομές στο ΠΙΚΠΑ και στον Καρά-Τεπέ (είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου στην ίδια περιοχή) οι οποίες αποτελούν οάσεις αυτοδιαχείρισης χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Επιδιώκουν κάτι με την διαφαινόμενη έξαρση του προβλήματος σε λίγους μήνες ή είναι εντελώς ανίκανοι να την αντιληφθούν;