Με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στοχεύοντας στην αξιοποίηση των περίπου 11,5 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από την Ευρώπη, επιδιώκει η κυβέρνηση να πετύχει το στοίχημα της ανάκαμψης και να φτάσει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης 7,5% για το 2021. Το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο και από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους θα αρχίζουν να εισρέουν τα ποσά από τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, πέραν των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αναμένει και τα κονδύλια για τις δαπάνες κάλυψης των επιπτώσεων της πανδημίας, όπου από τα 2,1 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) εκτιμάται να καταφθάσουν στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ προς τα τέλη του άλλου μήνα και τα υπόλοιπα το ερχόμενο έτος. Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ το 70% των κονδυλίων θα συμβασιοποιηθεί έως και το 2022, ενώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%). Το εθνικό προσχέδιο των χιλιάδων σελίδων θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι από το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους θα αρχίσουν να εισρέουν οι πρώτες δόσεις των 5,5 δισ. ευρώ του 2021, δηλαδή του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία θα προστεθούν συνολικοί πόροι των περίπου 6 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Προκαταβολή

Από το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης), για το 2021 προβλέπεται να εισρεύσει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή του 10% από τις επιχορηγήσεις του RRF μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου από την Κομισιόν, ενώ σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την έγκριση θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου που φτάνει τα 2,635 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό από τα δάνεια θα ανέλθει στα περίπου 1,272 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, το 70% των 5,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά επενδύσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να υπολογίζει πως οι επιδοτήσεις αυτές θα στηρίξουν σημαντικά την ανάκαμψη του επόμενου έτους (5,5% σενάριο βάσης +2% Ταμείο Ανάκαμψης). Κατά το οικονομικό επιτελείο οι πολιτικές που θα υλοποιηθούν θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση στο ΑΕΠ που θα οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης θα κατατεθεί στην Κομισιόν τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι στο συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται συνολικά επιδοτήσεις 19 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ δάνεια. Το 70% των κονδυλίων πρέπει να συμβασιοποιηθεί έως και το 2022, το υπόλοιπο έως το τέλος του 2023, ενώ η λήξη για τις αιτήσεις πληρωμών είναι στα μέσα του 2026.