Ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού ή Δομοκού, άνοιξε για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με την απόφαση να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τα εγκλήματά τους.
Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταδικαστεί η ηγεσία της οργάνωσης σε ποινές από 5 έως 15 έτη και να οδηγηθούν στις φυλακές.
Θεωρείται σίγουρο, μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ότι για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της φυλάκισης αφού δεν θα μπορεί να υπάρξει και ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές. Φυσικά για τον Λαγό η διαδικασία θα είναι διαφορετική καθώς δεν μπορεί να πάει φυλακή λόγω της ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η άρση της ασυλίας του.
Για τους υπόλοιπους έξι, όμως, ήδη ετοιμάζονται κελιά ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να «σπάσουν» και κάποιοι να μεταφερθούν στον Κορυδαλλό και άλλοι σε φυλακή της ενδοχώρας. Αλλωστε, οι σχέσεις κάποιων από αυτούς είναι κάκιστη, οπότε δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται μαζί σε κάποιο χώρο φυλακής.
Εκεί όπου θα έχουν ξεχωριστά κελιά ενώ θα προαυλίζονται και ξεχωριστά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι αρμόδιοι για τη φυλάκισή τους και στην αποφυγή επαφών με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που ενδεχομένως να βρίσκονται στις φυλακές που θα βρεθούν και οι Χρυσαυγίτες.
Είναι πλέον θέμα χρόνου η ανακοίνωση των ποινών ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία σύλληψής τους. Θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι αστυνομικοί θα πρέπει να τα εκτελέσουν.
Από την ΕΛ.ΑΣ δηλώνουν πανέτοιμοι να προχωρήσουν στις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, φυσικά του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, και όποιου άλλου η ποινή είναι άμεσα εκτελεστέα.
Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύλληψή τους. Βρίσκεται στα σπίτια των Χρυσαυγιτών ή όπου αλλού μπορούν να πάνε, έχει σφραγίσει τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, προς αποφυγή απόδρασης.
Στην περίπτωση που εξελιχθεί το σχέδιο των συλλήψεων, θα υποβληθούν οι καταδικασμένοι σε τεστ κορονοϊού, θα τεθούν σε 14ήμερη απομόνωση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στις φυλακές και εκεί σε ειδικά κελιά, ξεχωριστά, είτε σε πτέρυγες είτε σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Δεν αποκλείουν, πάντως, στην Αστυνομία, κάποιοι από τους Χρυσαυγίτες, να επιχειρήσουν κίνηση εντυπωσιασμού και να παρουσιαστούν ως «θύματα» ώστε να ηρωοποιηθούν σε όσους υποστηρικτές τους έχουν απομείνει.
Το ίδιο επιχειρεί να κάνει άλλωστε και ο Λαγός με τις προκλητικές δηλώσεις του ή το αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου που κατέθεσε.
Τι έγινε το πρωί
Υπενθυμίζεται ότι, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής αλλά και στον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.
Την ίδια στιγμή ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που εμφανίστηκε στο Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υπάρχει προκατάληψη, ότι καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας και υποστήριξε ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως ισχυρίστηκε πίεσε τους δικαστές.
«Δεν υπάρχει απλή υπόνοια υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει», είπε ο κατηγορούμενος.
Οταν η πρόεδρος του Δικαστηρίου του ζήτησε να εξειδικεύσει το αίτημά του απάντησε ότι θα το κάνει όταν έρθει ο συνήγορός του.
Για την υποστήριξη του αιτήματος εξαίρεσης ο Γ. Λαγός ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι διορίζει τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.
Οι ποινές και τα ελαφρυντικά
Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγoρούμενους.
Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξoπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε οκτώ κατηγορουμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αναδιώτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη Χρυσαφίτη, Κώστα Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της ειλικρινής μεταμέλειας και του σύννομου βίου.
Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:
Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.
Οι ποινές
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέως επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.