Το δικαστήριο απέρριψε -μετά από τρίωρη διάσκεψη- το αίτημα που έχει υποβάλει ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, ο οποίος ζητούσε την εξαίρεση των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε ένοχο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου «της ένδικης αίτησης από την παρούσα σύνθεση δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του Δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία για τη μεροληψία του Δικαστηρίου, και για τους λόγους αυτούς απορρίπτει την αίτηση και έξοδα τα νόμιμα».
Στη συνέχεια, το δικαστήριο διέκοψε και η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης, στις 11:00, με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών των καταδικασμένων της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, στην έδρα επέστρεψε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη.
Απόντες οι Λαγός – Πλεύρης
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα του καταδικασθέντα ευρωβουλευτή. «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά περιστατικά, αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες» ανέφερε και ζήτησε απόρριψη της αίτησης «ως αόριστης και απαράδεκτης γιατί ασκείται καταχρηστικά».
«Εδώ δεν έγινε δίκη προσώπων αλλά δίκη ιδεών» ανέφερε από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε από το δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης, όπως και ο καταδικασθείς βουλευτής.
«Θεωρώ ότι υπάρχουν προκαταλήψεις απέναντι μας. Υπάρχει άμεση και έμμεση παρέμβαση ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας. Σας έχουν πιέσει. Δεν υπάρχει απλή υπόνοια, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όσα έχω πει» δήλωσε σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει την επιβολή ποινών ο Γιάννης Λαγός.
Απόρριψη ελαφρυντικών για την ηγετική ομάδα
Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Μόνο τέσσερις πρώην βουλευτές «κέρδισαν» ελαφρυντικά που θα φέρουν αλλαγές στο πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Σε επιπλέον οκτώ κατηγορουμένους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο. Τέλος, στους κατηγορούμενους Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.