Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν το εμβόλιο BCG, το οποίο αναπτύχθηκε το 1921, για να δουν αν μπορεί να σώσει ζωές που κινδυνεύουν από το νέο κοροναϊό.
Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για να σταματήσει τη φυματίωση, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό και από άλλες λοιμώξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, περίπου 1.000 άτομα θα λάβουν μέρος στη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Ωστόσο, ενώ εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία το εν λόγω εμβόλιο, θα χρειαστεί να το επαναλάβουν για να επωφεληθούν.
Πώς «βοηθά» τον οργανισμό
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διαδικασία προκαλεί ευρείες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό φαίνεται να αυξάνει την ανταπόκριση σε άλλες λοιμώξεις και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί ακόμη και να δώσει στο σώμα μας ένα πλεονέκτημα έναντι του κοροναϊού.
Μάλιστα, προηγούμενες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο BCG μείωσε τους θανάτους κατά 38% σε νεογνά στη Γουινέα-Μπισάου, κυρίως μειώνοντας τα περιστατικά πνευμονίας και σήψης.
Την ίδια στιγμή, μελέτες στη Νότια Αφρική συνέδεσαν το εμβόλιο με μείωση κατά 73% των λοιμώξεων στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, ενώ πειράματα στην Ολλανδία έδειξαν ότι μείωσε την ποσότητα του ιού του κίτρινου πυρετού στο σώμα.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι μείζονος σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ, του Πανεπιστημίου του Exeter Medical School.
«Αν και δεν πιστεύουμε ότι [η προστασία] θα είναι συγκεκριμένη για τον Covid, έχουμε τη δυνατότητα να «κερδίσουμε» αρκετά χρόνια μέχρι να παραχθούν εμβόλια και ίσως άλλες θεραπείες» πρόσθεσε.
Διεθνής μελέτη
Η δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μέρος της διεθνούς μελέτης Brace, η οποία πραγματοποιείται επίσης στην Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία, με την πρόσληψη 10.000 ατόμων συνολικά.
Θα επικεντρωθεί στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον κοροναϊό, οπότε οι ερευνητές θα γνωρίζουν πιο γρήγορα αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
«Υπάρχει μια αρκετά καλή θεωρία ότι το BCG μπορεί να σας κάνει να έχετε λιγότερα συμπτώματα, αν νοσήσετε με κοροναϊό» είπε ο Σαμ Χίλτον, καθηγητής του Έξετερ.
Από την πλευρά του ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισημαίνει ότι το εμβόλιο BCG έχει τη δυνατότητα να «γεφυρώσει το κενό πριν αναπτυχθεί ένα ειδικό εμβόλιο για την ασθένεια». Ωστόσο, το εμβόλιο BCG δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.
«Θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του Covid-19 και τις μελλοντικές πανδημίες» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οποιαδήποτε αυξημένη ανθεκτικότητα στον Covid αναμένεται να μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με BCG στην παιδική ηλικία δεν θα έχουν πλέον προστασία. Το BCG δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2005, επειδή τα επίπεδα της φυματίωσης είναι πολύ χαμηλά.